Kaj moramo vedeti ob prehajanju državne meje, kakšne pogoje postavljajo sosedi

Fotografija je simbolična. (vir: policija.si)

Tako kot Slovenija so tudi sosednje države uvedle več omejitev pri prehodu državne meje, vse z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Podatki o ukrepih so tudi pregledno pripravljeni, zato poglejmo, kakšni so pogoji.

V Policiji so pripravili aplikacijo Vstop v Slovenijo. Namenjena je potnikom, ki potujejo v našo državo, vstopajo vanjo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije ali pa se odločajo za odhod iz države na podlagi izjeme.

Uporaba aplikacije Vstop v Slovenijo ni obvezna, gre zgolj za pripomoček, ki potnikom olajšuje razumevanje izjem, ki jih določa slovenska vlada.

V spletni aplikaciji posameznika vodijo po posameznih korakih skozi namen potovanja in izjeme, ki so podrobno obrazložene. Navedeni so tudi dokumenti, s katerimi se lahko dokazuje upravičenost do uveljavljanja izjem, in dokazila, ki jih je treba predložiti ob vstopu.

Potniki po izbiri razloga potovanja vnesejo še svoje osebne podatke, pri čemer se kreira obrazec v formatu PDF, ki si ga lahko nato natisnejo ali shranijo na svoji (mobilni) napravi. Obrazec (v fizični ali elektronski obliki) lahko uporabnik pokaže ob mejni kontroli ali ob kontroli v notranjosti države, s čimer bo prispeval k lažji in hitrejši kontroli

Trenutno je aplikacija dostopna v slovenskem in angleškem jeziku.

Dodatno so na enem mestu zbrane najpomembnejše informacije, pravila in napotki, ki jih potniki potrebujejo ob prehajanju meja med epidemijo novega koronavirusa, in sicer na naslednji povezavi: Prehajanje državne meje med epidemijo koronavirusa

Več podatkov je na voljo tudi na strani: Prehajanje meja

Vladne službe pa so pripravile tudi pregled pogojev ob prehajanju mej v sosednje države, kot jih zahtevajo pri naših sosedih.

Ti so naslednji:

Hrvaška

Slovenski državljani morajo ob vstopu na Hrvaško predložiti negativni PCR test (ne starejši od 48 ur) ali opraviti PCR testiranje na covid-19 po vstopu na Hrvaško in se samoizolirati do prejetja negativnega testa.

Avstrija

Za vstop v Avstrijo je treba predložiti negativni izvid testa (PCR ali hitri antigenski test), ki ni starejši od 72 ur od trenutka odvzema brisa.

Za vstop v Avstrijo se mora potnik registrirati preko njihove spletne aplikacije, pri čemer turistična potovanja ne spadajo med dovoljene razloge potovanj.

Potniki iz ogroženih območij moraj biti podvrženi obvezni 10-dnevni karanteni. Po 5 dneh izolacije se lahko karantena konča po negativnem izvidu PCR ali antigenskega testa (na stroške potnika).

Italija

V Italiji velja prepoved vstopa in prehajanja med deželami do 25. februarja, razen zaradi dokazanih službenih, zdravstvenih ter drugih nujnih razlogov. Po navedbah Slovencev, ki prebivajo v Italiji, so ta ukrep podaljšali tudi po 25. februarju.

Za vstop v Italijo je treba predložiti negativni izvid testa (PCR ali hitri antigenski test), ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa in izpolniti samoizjavo.

Madžarska

Za tuje državljane vstop na Madžarsko praviloma ni dovoljen, razen v primeru predhodne pisne odobritve madžarske policije. Slednja lahko odobri izjemo na podlagi posebne elektronske vloge, ki jo posameznik odda preko njihove spletne strani.

Aplikacija Policije: Potujem v Slovenijo

M. D.