Jure Filipovič: Občina potrebuje svež veter, nove ideje in drugačno vizijo

Kandidat za župana Občine Dolenjske Toplice

Jure Filipovič

Jure Filipovič za župana kandidira v Občini Dolenjske Toplice. Član občinskega sveta je bil že v iztekajočem se mandatu, kjer je opozarjal na številne pomanjkljivosti v občini. Za kandidaturo se je odločil, ker želi, da Občina Dolenjske Toplice postane najboljša občina, ali vsaj na poti k temu. Občina ima namreč številne potenciale, Jure Filipovič pa ima ideje in vizijo, kako narediti Dolenjske Toplice za uspešno in turistično občino. Zato smo ga vprašali, kakšni so njegovi načrti in kakšne bodo njegove prioritete.

Občina Dolenjske Toplice se v zadnjih letih ne razvija tako, kot bi se lahko, potencial je namreč izjemen. Kaj je razlog za to?

Občina potrebuje svež veter, nove ideje in drugačno vizijo. Tega je zdaj primanjkovalo in tukaj smo zamujali priložnosti. Čas je za spremembe.

V iztekajočem se mandatu ste bili svetnik v občinskem svetu. Kako je potekalo delo, na kaj ste opozarjali, pa vas niso slišali?

Že v prvem letu sem opozarjal na novo čistilno napravo, pa se do sedaj še ni realizirala. Izgradnja novega vrtca, ki bi morala biti prioriteta, pa še vedno poslušamo samo prazne obljube. Vrtec v občini je predrag in v tem mandatu so cene samo še dvigovali. Posebej sem opozarjal, ko je župan zapiral ceste mimo volje svetnikov in si občino krojil po svoji volji in ne po volji občanov. Opozarjal sem tudi na veliko nedokončanih projektov in na projekte, ki so popolnoma zgrešeni.

Relativno mladi ste še, kaj vas je nasploh vodilo, da ste vstopili v politiko?

Vedno se mi je zdela zanimiva, posebej na lokalnem nivoju, kjer volimo človeka in lahko kaj spremeniš na bolje.

Odločili ste se tudi za kandidaturo za župana Občine Dolenjske Toplice. Kaj vas je vodilo k temu?

Občina Dolenjske Toplice je moj kraj, kraj, kjer živita moja otroka. Zanj želim, da postane najboljša občina, ali vsaj na poti k temu. Zato je treba nekaj v to vložiti, torej sebe. Videl sem mnogo zamujenih priložnosti za rast naše občine in to želim spremeniti. Takšnih občin, kot jo imamo mi, je samo še nekaj v Sloveniji, ki pa se razvijajo veliko bolje kot pa naša. To me zelo moti, ker da se, samo če je volja prava. Veliko preveč je okoriščanja na lastne račune, ne poskrbi pa se za občane. To želim spremeniti.

Kakšni so vaši načrti, kakšne bodo vaše prioritete?
Prioriteta je nov vrtec, pomoč mladim družinam, da naredimo občino prijazno našim najmlajšim. Primanjkuje kakovostnih igral za otroke in prostora, kjer bi se mladostniki radi družili. Pri tem ne smemo pozabiti na naše starostnike, ker mladost in starost najlepše gresta z roko v roki. Pomoč ostarelim z nakupom vozila, s katerim bi lahko starostnikom omogočil prevoz do zdravnika, trgovine …

V občini deluje veliko društev, ki nujno potrebujejo novo športno dvorano, to bi razbremenilo tudi šolsko telovadnico, ki je v katastrofalnem stanju. Obnovo atletskega stadiona, ki je zdaj v načrtu, sem podprl, vendar grenak priokus pusti, da ne bo sanitarij in slačilnic. Sam sem mnenja, da si naši otroci zaslužijo le najboljše.

Nujno je potrebno poskrbeti za varne poti tako za otroke kot ostale obiskovalce.

Največji potencial naše občine je turizem, ki pa ni na nivoju kot bi moral biti. K temu bi že veliko pripomoglo večje sodelovanje s termami.

Kdo je Jure Filipovič, kako bi sebe opisali?

Moje prednosti so predvsem v mladosti, na stvari gledam iz druge smeri in vidim, da se lahko stvari izpeljejo tudi na drugačen način, predvsem drugače za občane. Sem komunikativen, znam prisluhniti in slišati ljudi. Občani si zaslužijo, da se z njimi pogovarjamo, jih slišimo in upoštevamo, saj občine brez njenih ljudi ni. Vsaj uspešne ne. V tem času sem kot svetnik spoznal vse vidike delovanja občine, imam ideje in vizijo, kako narediti Dolenjske Toplice uspešno in turistično občino. Vidim njene potenciale in vem, kako jih izkoristiti. To, kar rečem, tudi naredim, ali vsaj ne odneham dokler res ne vidim, da ni druge rešitve.

Mnogi bi mi kot mojo slabost poudarili mladost, vendar sam ne. Mladi se moramo začeti aktivno vključevati v družbo, brez mladih ni prihodnosti. Zato prej menim, da je moja slabost vera v ljudi. Verjamem, da so ljudje dobri, da dana beseda nekaj velja. Ko mi ljudje pokažejo drugo plat, me še vedno preseneti.

Prosimo še za kratko predstavitev.

Sem Jure Filipovič, rojen 1989, v Novem mestu. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik in sem zaposlen v Tiskarni v Novem mestu. Z ženo Natalijo imava dva majhna otroka, dvoletnega sina Jana in tri mesece staro hčerko Emo.

A. L.