Julija Timošenko: “Mirovnega sporazuma s Putinom ni mogoče skleniti”

16-letna dijakinja Valerie iz Ukrajine se je za maturantsko fotografijo vrnila v srednjo šolo, ki so jo uničile ruske granate. Za BBC je povedala, da v Ukrajini verjamejo, da bodo zmagali, ker dobrota vedno zmaga nad zlom. (vir: Twitter)

Začel se je 106. dan vojne v Ukrajini. Čeprav slovenski mediji poročanje o ruski agresiji počasi umikajo iz svojih poročil, kar je skladno z agendo nove vlade, pa napadi ruskih sil ne pojenjajo. Hkrati je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski včeraj povedal, da v Ukrajini dnevno umre 300 ruskih vojakov. 

Nekdanji britanski obveščevalec Christopher Steele meni, da Putina čez 3–6 mesecev ne bo več na oblasti. Putinu bodo dnevi, ko bodo zahodne sankcije proti Rusiji začele polno veljati, šteti. Opozoril je tudi na “znake, da Putinovo zdravje propada”.

Hrana je postala del “kremeljskega arzenala nasilja”, v ukrajinskih pristaniščih je ujetih okoli 20 milijonov ton žita, Rusi obstreljujejo skladišča žita, izvajajo blokade ukrajinskih pristanišč in hkrati kradejo ukrajinska žida.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je včeraj v Evropskem parlamentu povedala, da je za prehransko krizo je v celoti odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin. 

Svetovni program za hrano (WFP) je včeraj sporočil, da se je povezal z ameriškim prevoznim podjetjem Uber, s katerim bodo dostavljali pomoč ljudem v ukrajinskih mestih in v krajih, ki so sicer za večje tovornjake težko dostopni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni moskovski rabin, človek z visoko avtoriteto v judovstvu, Pinchas Goldschmidt in njegova žena Rebbetzin Dara Goldschmidt sta zapustila Rusijo, potem ko je bil Goldschmidt pod pritiskom, naj podpre rusko invazijo na Ukrajino, poroča Guardian.

Julija Timošenko: Putin je hladno, kruto in temno zlo

Julija Timošenko (vir: Twitter)

Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko je spregovorila o vojni v njeni državi. Putina ni označila za norega, ampak za hladno, kruto in temno zlo. Meni namreč, da je odločen, da se bo skupaj z Jožefom Stalinom in Petrom Velikim vpisal v rusko zgodovino.

“Putin deluje v skladu s svojo temno logiko. Vodi ga ideja o zgodovinskem poslanstvu in ustvariti želi imperij. To je njegov cilj, ki izhaja iz njegovih globokih notranjih želja in prepričanj,” je Timošenkova povedala za Guardian.

Kot dvakratna ukrajinska predsednica vlade se je s Putinom srečala večkrat. Med drugim sta se pogovarjala leta 2009, potem ko je Putin, takrat ruski premier, Ukrajini prekinil dobavo plina. Timošenkova pravi, da je bil med pogovori vedno previden pri izbiri svojih besed. “Je iz šole KGB. Tudi pred vojno ni skrival mnenja, da ukrajinskega naroda ni,” trdi.

Dejala je še, da Putinove ambicije presegajo zasedbo ukrajinskega ozemlja. Prepričana je, da je njegov geopolitični cilj prevzeti Belorusijo, Moldavijo in Gruzijo ter vzpostaviti nadzor v srednji in vzhodni Evropi.

Prepričana je, da mirovnega sporazuma s Putinom ni mogoče skleniti, saj da ne bi prinesel miru: “Nekaj let pozneje bi to vodilo v novo vojno.”

Zemljevid z označenimi zadnjimi dogodki v Ukrajini:

Ukrajina, 9. junij 2022 (vir: https://liveuamap.com/)

A. L.