Jubilejno leto Osnovne šole Šentjernej

S slovesnosti v Šentjerneju

Osnovna šola Šentjernej praznuje jubilejno leto, obeležuje namreč 290-letnico prve omembe prostovoljnega šolstva v Šentjerneju in 150-letnico ustanovitve javne šole  v kraju.

Gre za častitljivi obletnici, ki sta ju Osnovna šola Šentjernej in njena ustanoviteljica Občina Šentjernej, v četrtek, 8. decembra 2022, obeležili na slavnostni akademiji v Kulturnem centru Primoža Trubarja.

Zbrane v veliki dvorani Antona Lesjaka je najprej nagovoril župan Občine Šentjernej Jože Simončič, ki je poudaril pomen šole v kraju in predvsem učiteljev, ki so pomembno vplivali na osebni razvoj in življenjsko pot številnih ljudi, prav tako pa tudi na odprtost, ambicioznost in samozavest prebivalcev in kraja.

Ravnatelj OŠ Šentjernej Aljoša Šip, je v nagovoru  povedal, da verjame, da šola ni le institucija za predajanje znanja generacijam učencem, ampak predstavlja steber blaginje, stabilnosti in razvoja Šentjerneja ter širšega okolja, to pa je mogoče le, če je vpeta v lokalno okolje in razume potrebe ljudi in kraja.

Čestitke ob visokem jubileju pa je zbranim predal tudi gost akademije dr. Darjo Felda, državni sekretar, pristojen za šport, predšolsko vzgojo, osnovno, srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Na slavnostni akademiji so, poleg pestrega kulturnega programa na odru, predstavili tudi zbornik Obrazi naše šole in kraja, kjer je predstavljenih 50 uspešnih in pomembnih ljudi, ki so nekoč obiskovali to šolo, danes pa so odlični v gospodarstvu, znanosti, športu, kulturi, v javnem življenju. Prav vsem pa je skupno, da so ponosni na svoje korenine in so s svojim delom in uspehi lahko navdih prihodnjim generacijam. Zbornik, ki sta ga uredili Kaja Cvelbar in Alja Godec Lekše, je bilo mogoče po prireditvi tudi kupiti.

Na slavnostni akademiji z naslovom Zgodba, ki ga je zasnovala scenaristka in režiserka akademije Lucija Kuntarič, so se na odru skozi zgodbo o Petru Panu nizale podobe pleterskih menihov, gorjanskih vil in velikanov, kasaških konj in nepogrešljivega šentjernejskega petelina, navdih za rdečo nit predstave je režiserka akademije našla v bogati snovni in nesnovni dediščini šentjernejske doline, v raznolikosti kulturnih dejavnosti na šoli in v predanih ljudeh: sedanjih in nekdanjih učencih ter učiteljih.

Celotno podobo prireditve so pomagali oblikovati glasbeniki Jernej Šuštaršič, Jernej Zoran, Miro Tomšič, Matic Franko ter glasbena zasedba Petelin (David Hočevar), pevca Nina Šalamon in Albin Jordan, dekliška vokalna skupina nekdanjih učenk, Šentjernejski oktet, plesna skupina Harlekin (Dušanka Požgaj), artista na hoduljah, mladinska gledališka skupina DiLeo, učiteljska gledališka skupina, mladinski in otroški pevski zbor OŠ Šentjernej, otroška folklorna skupina Šentlora ter voditeljica prireditve Neža Cerinšek. Oder kulturnega centra je bil ob skupinskem poklonu povsem napolnjen s številnimi nastopajočimi.

Slavnostna akademija se je zaključila s pogostitvijo in druženjem v avli kulturnega centra.

Več fotografij je dostopnih na povezavi: JUBILEJNO LETO OŠ ŠENTJERNEJ

Besedilo: Tanja Brate, Lucija Kuntarič in Maja Regina

Fotografije: Tanja Jakše Gazvoda