Jože Tanko: Ilegalne migracije v bistvu prinašajo versko vojno, tega niti ne skrivajo

Poslanec Jože Tanko

Poslanec Jože Tanko je v nedavnem intervjuju za Demokracijo odgovarjal tudi na vprašanje, ki se je nanašalo na evropske volitve, ki bodo naslednjo nedeljo, 9. junija. Zakaj so te tako pomembne?

Vprašanje: Smo v predvolilnem času evropskih volitev, kako ocenjujete to gnečo na levici, kakšna je vaša ocena tokratnih volitev?

Tanko: “Volitve so glede na evropske in svetovne razmere ter probleme, ki jih prinašajo ti dogodki, povezani predvsem z ilegalnimi migracijami, izjemno pomembne. Če na področju ilegalnih migracij ne bo pravega odziva na evropski ravni, se lahko zgodijo usodne posledice za Evropo. Ilegalne migracije, katerih jedro tvorijo skoraj izključno prišleki iz muslimanskega sveta, v bistvu prinašajo versko vojno. Tega niti ne skrivajo. Na podlagi tega, kar se dogaja, se lahko zgodi, da v Evropi ne bo več prevladovala demokracija, ampak bo Evropa zapadla pod šeriatsko pravo. Pravzaprav nekateri muslimanski prišleki že zdaj na glas napovedujejo, kaj se bo dogodilo že v nekaj naslednjih letih. To nas bi moralo vse skrbeti.

Problem v Sloveniji pa je, da so odzivi političnih strank do tega problema zelo različni. Leve stranke ilegalne migracije tolerirajo in celo vzpodbujajo, za njih je to sprejemljivo in njihovi aktivisti ilegalcem celo pomagajo pri prehodih meje in ovirajo deportacije. Manjšina, SDS in NSi ter morda kakšna neparlamentarna stranka, temu nasprotujemo, nimamo pa potrebne politične moči.

Ekipe kandidatov za evropske poslance v strankah so izjemno pomembne, sploh kdo bo izvoljen, saj bodo sestavni del odločanja tudi na evropski ravni. Menim, da je pristop nekaterih političnih strank v Sloveniji za evropske volitve zelo neresen.

Največja vladna stranka (Gibanje Svoboda – op. av.) predstavlja skoraj polovico parlamenta, ni pa sposobna na dostojen način izpeljati niti kandidacijskega postopka. Za Levico menim, da ne bodo izpolnili potrebnega volilnega praga za poslanca. Opazno je še, da tudi v SD nimajo posebno močne liste kandidatov. Za neparlamentarne stranke, v katere je vključena večina levih aktivistov, so v koaliciji pripravili dve temi, uporabo prepovedane konoplje v osebne namene in pomoč pri samomoru. Po eni strani skuša koalicija s tem morda nekoliko razdražiti volilno telo, po drugi strani pa bo to najbrž zajedalo tudi v del njihovega volilnega telesa. Pričakujem, da se bodo glasovi na levi strani na volitvah razpršili.

Zato bo na desnici verjetno dosežena kar pomembna večina. Je pa tako, da strankam brez dobre terenske mreže, gre za Svobodo, Levico in neparlamentarne stranke, razen SLS, model evropskih volitev izjemno odgovarja, saj je na teh volitvah Slovenija ena volilna enota. Preferenčen glas pa je pomemben samo za razvrstitev znotraj iste liste.

M. D.