Je vladni predsednik potvoril izjavo črnomaljskega župana?

Pregled tedna: Predsednik vlade zavaja!

Tudi ta teden je minil v znamenju zaščite slovenske južne meje v povezavi z migranti, ki nezakonito vstopajo v državo, saj meja ni ustrezno varovana. Policisti naredijo vse, kar lahko, vendar so ukrepi za zaščito meje bistveno prešibki.

Marjan Šarec je moral v teh dneh v državnem zboru odgovarjati na vprašanje, kako bo vlada prevzela odgovornost za opustite pravočasnih in zadostnih ukrepov za dejansko preprečitev vdorov ilegalnih migrantov preko južne meje.

V imenu poslanske skupine SDS mu je vprašanje o tem zastavil poslanec mag. Branko Grims, ki je uvodoma poudaril, da letos mineva 12 let, kar je Slovenija vstopila v schengensko območje, od 1 julija pa skupne patrulje na italijanski meji označujejo, da se končuje izrinjanje naše države iz tega območja.

Italija sicer napoveduje še dodatne ukrepe. Po navedbah Massimiliana Fedrige, predsednika Furlanije – Julijske krajine v italijanskem parlamentu, razmišljajo o postavitvi tehničnih ovir, ograj na meji, v dolžini približno 30 kilometrov na območju med Trstom in Gorico.

Iz Slovenije pa je samo letos v Italijo nezakonito prišlo vsaj 3800 ilegalnih migrantov, po nekaterih podatkih celo 5000.

Nadalje iz BiH poročajo, da je na njihovo območje letos evidentirano prišlo okoli 18.000 ilegalnih migrantov. Migrantski centri so polni po celi državi, ne samo v Bihaću in Veliki Kladuši. V kraju Hadžići blizu Sarajeva je v tamkajšnjem centru okoli 730 migrantov, v Unsko-sanskem kantonu pa število teh sploh ni znano.

Dnevno prihajajo in odhajajo novi, prav vsi pa čakajo na odhod proti Slovenije.

O polnih gozdovih poročajo tudi s Hrvaške. Posnetek o tem objavljamo ob koncu prispevka.

Slovenska vlada sicer še naprej trdi, da stvari na meji obvladuje, da so letos prijeli 5300 ilegalnih migrantov, vendar pa številke kažejo, da jih gre večje število nenadzorovano skozi naše ozemlje. Ob tem dodajmo, da slovenska policija migrante tudi vrača na Hrvaško, nato pa se ti ob prvi priložnosti ponovno vrnejo nazaj na mejo. Zato ni znano, koliko povratnikov je zajetih v številki 5300. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je prejšnji teden sicer razkrila, da nekateri poskušajo tudi po 40-krat.

V zadnjih dneh iz BiH tudi poročajo, da so bili prilivi proti bosansko-hrvaški meji dnevno okoli 50 migrantov, razlog za to je bilo vreme. V zadnjih dneh pa se je to okrepilo, dnevno jih proti meji prihaja že tudi okoli 200.

Hkrati so se v Sloveniji zgodili že tudi napadi migrantov na domačine. V Beli krajini smo bili maja priča ugrabitvi 79-letnega Mirka Moravca, v Jelšanah so migranti metali kamenje v deklico, ko se je vračala iz šole. Zadnji znani primer s Primorske v preteklih dneh pa je bil napad na taksista, kjer je migrant uporabil tudi nož, kričal »Alah Akbar« (Alah je velik), pri posredovanju pa je policist moral uporabiti tudi orožje.

O tem, da slovenska vlada stvari ne jemlje resno, smo poročali že včeraj. Poslanec Grims pa je v teh dneh v parlamentu povedal:

Vlada pod vodstvom Marjana Šarca je naredila kup strateških napak. Na prvem mestu je zagotovo pristop k marakeškemu sporazumu, ki ga ni sprejela nobena od naših severnih sosed. Takrat se je reklo, da bo Slovenija osamljen otoček, če tega ne sprejeme, dejansko pa je sedaj osamljen otoček in vrh migrantskega žepa na Balkanu. Vlada ne obvladuje ničesar. Ves čas govori, da je situacija na južni meji pod kontrolo. Dejansko pa skupne patrulje (na italijansko-slovenski meji – op. av.) pričajo o tem, da pod kontrolo ni ničesar.”

Šarec je med drugim v zelo arogantnem odgovoru  dejal: “Nihče ne zanika, da migracije so, migracije obstajajo.” Dejal je še: “Župan Črnomlja je želel, da se ograja odstrani.”

Na podlagi tega smo v kabinet črnomaljskega župana Andreja Kavška poslali vprašanje, kakšno je v resnici njegovo stališče do ograje na južni meji in ali se res zavzema, da se ta odstrani.

Prejeli smo naslednji odgovor: “Župan se zavzema za varnost in zadovoljstvo občanov. Da je ob meji potrebna ograja je strokovna ocena Policije in v njihovo strokovnost zaupamo.”

Iz tega je razvidno, da je Šarec za svojo korist očitno priredil tudi Kavškovo mnenje.

Pri spremembi azilne zakonodaje se je predsednik vlade izgovarjal na evropsko zakonodajo, kar je vladajočim sicer priročen izgovor. Spomnimo. Predlog za poostritev je pred kratkim v državni zbor vložila SDS, vladajoči iz vrst LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica pa so to zavrnili.

Poslanka Anja Bah Žibert (foto: DZ/Matija Sušnik)

V teh dneh so v SDS to ponovno odprli. V njihovem imenu je to storila poslanka Anja Bah Žibert, z izredno veliko podporo izvoljena na širšem dolenjsko-novomeškem območju. Poudarila je, da bi morala vlada “prenehati ignorirati bistvo problema ilegalnih migrantov ter zavarovati državno mejo, zagotoviti varnost bivanja v naši državi in zaostriti azilno zakonodajo”.

Med drugim je dejala: “V Slovenski demokratski stranki ponovno opozarjamo, da namesto diletantizma in ignoriranja bistva problema potrebujemo zaostritev azilne zakonodaje. Če tega ne bomo storili, bomo imeli na koncu odprto mejo samo še z Madžarsko.”

Spomnimo še na poziv Boruta Pahorja, predsednika države, ki je pred dnevi povedal: “Naposled je jasno, da posamezne države po lastni presoji sprejemajo ukrepe za zajezitev nezakonitih migracij. Če jih mi ne bomo sposobni zajeziti na južni meji bodo ukrepali naši severni in zahodni sosedi na naši severni in južni meji. … Nujno je, da ukrepamo tako, da bodo meje znotraj schengenskega prostora ostale odprte.”

Za konec objavljamo še nekaj fotografij, ki so nastale v zadnjih dneh.

Prihodi migrantov na bihaško območje.
Tako v kolonah korakajo proti hrvaški meji.
Tako se z otroško igrico za triletnike zabavajo migranti v centru na Vučjaku, 10 kilometrov stran od hrvaške meje.
Migranti v centru Hadžići, čakajoč na odhod proti Sloveniji.
Migranti v centru v Hadžičih blizu Sarajeva.

Migranti v hrvaških gozdovih, kjer čakajo na pot proti Sloveniji.

 

J. M.