Javnomnenjska raziskava: Najprimernejši za vodenje vlade Janez Janša

(vir: Zajem zaslona)

Dve tretjini anketirancev (65,3 odstotka) se ne strinjata z ravnanjem koalicije KUL, ki že v naprej izključuje povolilno sodelovanje s strankami aktualne vladajoče koalicije, je pokazala januarska javnomnenjska raziskava agencije Parsifal.

Na vprašanje “Kdo bi bil po vašem mnenju najprimernejši predsednik vlade?” tudi v prihodnje jih je največ odgovorilo, da je to aktualni premier Janez Janša.

Na drugem mestu se je znašel Robert Golob brez stranke, Tanjo Fajon kot mandatarko pa vidi le redko kdo.

Janez Janša je prejel 16,9 odstotka glasov, Robert Golob 5,1 odstotka, na tretjem mestu z 2,3 odstotka Aleksander Čeferin, na četrtem z 2,1 odstotka Marjan Šarec, na petem mestu je Tanja Fajon z 1,9 odstotka.

Pri tem vprašanju je sicer podatek o neopredeljenih izredno visok, čeprav so na vprašanje o mandatarju odgovarjali le tisti, ki bi se volitev udeležili. Z ne vem je tako odgovorilo 52,3 odstotka anketirancev, z odgovorom nihče pa 2,1 odstotka.

Predsednik države Borut Pahor je včeraj Državno volilno komisijo tudi uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev pa 24. april 2022.

M. D.