Javnomnenjska anketa: SDS zanesljivo vodi, v KUL prevladala SD

(vir: arhiv)

Zadnja javnomnenjska anketa agencije Parsifal razkriva, da stranka SDS zanesljivo vodi, v koaliciji KUL, kjer so podpisali povolilni sporazum, kar pomeni voliš enega, dobiš vse štiri, pa je vodstvo prevzela stranka SD. Lista Povežimo Slovenijo je sodeč po podatkih izenačena s stranko NSi. 

Anketa, ki je bila opravljena v 15 volilnih okrajih v vseh 8 volilnih enotah, potrjuje trende, ki jih Parsifal (in večina drugih agencij) ugotavlja v svojih rednih mesečnih analizah.

Medtem ko je podpora SDS na prvem mestu stabilna in presega seštevek prvega in drugega izzivalca, si je zanesljivo drugo mesto priborila SD, ki je svoje sopotnike iz Kula pustila daleč zadaj. Očitno je SD uspelo zmagati v boju za skrajne, radikalne glasove, saj je na drugi strani podpora LMŠ in Levici znatno opešala.

Med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, bi največ vprašanih, če bi bile volitve to nedeljo, volilo stranko SDS (25,4 odstotka glasov). Na drugo mesto bi se uvrstila stranka SD z 15,4 odstotka glasov, na tretje pa stranka LMŠ z 7,3 odstotka glasov. Sledile bi stranka Levica z 6,7 odstotka glasov, stranka NSi z 5,1 odstotka glasov, lista Povežimo Slovenijo z 5 odstotki glasov in SAB z 4,3 odstotka glasov. 16,1 odstotka vprašanih je odgovorilo z “ne vem”, 4 odstotki pa ne bi volili nobene izmed strank.

Znano je, da bodo volitve v državni zbor 24. aprila 2022.

Več o tem lahko preberete na povezavi: [Javnomnenjska anketa

C. R.