Janša vlado poziva: Zganite se, dokler ne bo prepozno” (video)

Ob eksponentnem naraščanju števila nezakonitih prehodov meje je predsednik SDS Janez Janša danes na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter) pozval k ukrepanju. “Pozivamo vlado, da se končno zgane. Ko bo tudi Italija po vzoru Avstrije uvedla mejno kontrolo, bo prepozno,” je zapisal.

 

V ozadju Janševega zapisa je seveda bojazen, da bi Slovenija ob uvedbi mejnega nadzora na meji z Italijo postala migranti žep. V primeru nadzora bi namreč Italija začela migrante pošiljati nazaj v Slovenijo, na katero bi tako padlo celotno breme njihove oskrbe.

Policija sicer v zadnjem času poroča o ekstremnem povečanju števila prehodov meje. Teh je samo do danes štirikrat več, kot jih je bilo v celotnem lanskem letu. Slednje je tudi posledica zlorabe azilnih postopkov in “prijaznega” ravnanja slovenske policije, ki pod novo vlado migrantov več ne vrača nazaj na Hrvaško, pač pa imajo policisti navodilo, da obravnavajo in sprejmejo prav vse migrante, ki izrazijo namero za azil.

Migrante, ki izrazijo namero za azil, policija popiše, nato pa z avtobusi odpelje v enega od azilnih domov, od koder pa migranti, ki nimajo prepovedi gibanja po državi, kmalu odrinejo naprej proti Italiji ali Nemčiji.

A. V.