Janša: “V primeru te vlade bomo čez eno leto na predkrizni ravni, blaginja ne bo trpela”

(vir: zajem zaslona)

Predsednik vlade Janez Janša je v sinočnjem pogovoru na televiziji Nova24TV med drugim povedal, da v borbi z epidemijo novega koronavirusa še nismo zmagali, smo pa dobili prvo bitko. Ker imamo odnos do življenja, nismo stavili na prekuženost, kot na primer na Švedskem, temveč smo izbrali taktiko, da se čuva vsako življenje.

Ključni pa so bili vsi, ki so spoštovali ukrepe in navodila, je poudaril.

Povedal je tudi, da je bila prva seja vlade, 13. marca 2020, bolj krizna kot tista pred natanko 30 leti, ko so Slovenijo razoroževali in je takratna Demosova vlada na kolenih prosila takratno slovensko predsedstvo (vodil ga je Milan Kučan), naj razoroževanje zaustavi. “Potem smo vseeno imeli eno dni, da se pripravimo.” Pri epidemiji koronavirusa pa je bilo drugače.

Glede sprejetih ukrepov je povedal, da nam tudi Evropska komisija priznava, da smo pravočasno sprejeli prave ukrepe za pomoč prebivalstvu in gospodarstvo.

“Delamo vse, da recesija ne bo trajala 4 ali 5 let kot v primeru zadnje krize.”

Razkril je tudi nekaj podrobnosti o novem, to je tretjem protikoronskem paketu ukrepov, ki ga na vladi pripravljajo v teh dneh. Predlog zakona bodo predvidoma obravnavali na današnji seji, še prej bo o njem razpravljal Ekonomsko-socialni svet.

Predsednik vlade je sinoči povedal, da skušajo s tretjim paketom za prihodnje mesece sprejeti ukrepe v dobrobit slovenskega gospodarstva, da bo to po epidemiji tudi čim prej okrevalo.

Janša je odgovarjal tudi na vprašanja o protestih in grožnjah. Pri tem je dejal: “Nič nimam proti protestom. Po slovenski ustavi je to nekaj normalnega, gre za eno od temeljnih človekovih svoboščin. Grožnje s smrtjo pa niso dovoljene proti nikomur. In če tisti, ki bi moral reagirati na grožnje ne reagira, je sokriv.”

In še: “Ekstremna levica misli, da lahko nekaznovano uporablja sovražno govorico. A sejanje sovraštva je prepovedano po ustavi in je kaznivo. Če je dejanje narejeno preko medijev, odgovarja tudi odgovorni urednik.”

Med oddajo je bilo možno tudi neposredno glasovanje o sprejetih ukrepih slovenske vlade v času epidemije. Glasovalo je nekaj manj kot 5000 gledalcev in gledalk, da so bili ukrepi pravilni, pa je ocenilo okoli 97 odstotkov vseh.

Del oddaje je bil namenjen tudi neposrednim vprašanje gledalcev in gledalk. Pogovor s predsednikom bo odslej na televiziji Nova24TV vsak ponedeljek ob 20.10 uri.

(vir: zajem zaslona)

Posnetek celotnega pogovora je na voljo tukaj: Nova24tv/

J. M.