Janša: Leto 2023 je bilo za vlado leto zarečenega kruha, leto 2024 bo leto streznitve

Vodja opozicije Janez Janša je bil sinoči skupaj s predsednikom NSi Matejem Toninom gost na TV Slovenija, kjer je pogovor tekel o različnih temah. Med drugim so se dotaknili aktualne vlade, morebitnih volitev in ravnanj Anžeta Logarja.

 

Predsednik SDS je ocenil, da je bilo letošnje leto za Golobovo vlado “leto zarečenega kruha”, leto 2024 pa bo za vlado leto streznitve. “Stvari gredo po svojem toku, v Sloveniji smo ali pa so že zdavnaj zgradili poseben drugi tir za nove obraze, tudi ta vlak pelje po njem,” je dejal.

Ob tem je prepričan, da bodo prelomnica evropske volitve prihodnje leto, po katerih se bodo “v koaliciji začele dogajati stvari” in bo prišlo do sprememb. Janša si želi, da aktualna vlada vztraja do naslednjih volitev, ki pa bodo po njegovem mnenju predčasne.

Po oceni Janše vlada nima stika z realnostjo, kar je najbolj očitno pri zdravstvu. “Zdravstvena reforma ne poteka, poteka pa pot navzdol,” je ocenil.

Na vprašanje, ali bo na prihodnjem kongresu SDS še enkrat kandidiral za predsednika stranke, je povedal,da ni padla še nobena odločitev. Glede ugibanj o ustanovitvi stranke poslanca SDS Anžeta Logarja pa je dejal, da Logar ni neposredno dejal, da bo ustanovil svojo stranko, je bila pa po pogovoru z njim “cela poslanska skupina prepričana, da se bo to zgodilo”. Odstopu Logarja z mesta predsednika sveta SDS je po besedah Janše botrovala tudi njegova izjava, da se je za kandidaturo za predsednika države odločil leto dni, preden je stranki povedal, da je pripravljen kandidirati.

Razprave, ki potekajo v okviru Platforme sodelovanja, gredo po mnenju Janše v smer nastopa na evropskih volitvah. Ob tem dodaja, da če se je Logar odločil, da bo stranko ustanovil preden dokonča mandat v stranki, na listi katere je bil izvoljen v državni zbor, naj to pravočasno pove. Predvsem zato, da se ne ponovi situacija z Gregorjem Virantom. “Želimo se izogniti tej situaciji, dati dovolj časa vsem akterjem, tudi volivcem, da imajo pred sabo jasne karte in da ne nastane neka zmeda, ki jo bodo potem mnogi obžalovali,” je dejal. Glede ugibanj o tem, da Logar stranko ustanavlja v dogovoru z Janšo, pa je slednji dejal, da drobljenje sil ni dobrodošlo.

Tudi Tonin je ocenil, da se bo Logar moral čim prej odločiti.

A. V.