Janša: Koalicija ob pomoči NSi pripravlja korak v totalitarizem

Matej Tonin, predsednik NSi, in Robert Ilc, glavni tajnik NSi. (vir: arhiv)

“Koalicija za spremembo ustave in cementiranje sodnega enoumja: Levica, Nova Slovenija, SD in Gibanje Svoboda pripravlja urgentno nadaljevanje seje Ustavne komisije državnega zbora, ki jo vodi poslanec Jožef Horvat (NSi).

Mudi se. Seja Državnega zbora s končnim glasovanjem naj bi bila že tam nekje med Božičem in Novim letom, da se ljudje sredi praznikov ne bi preveč ukvarjali s to temo.

Šok je še toliko večji, ker ta korak k totalitarizmu omogoča Nova Slovenija. Stranka, ki je leta 2000 pod vodstvom dr. Andreja Bajuka in Lojzeta Peterleta nastala iz protesta zoper podobno ravnanje združene stranke SLS in SKD. Takrat je vseh 30 poslancev združene stranke podprlo predlog stranke SD za vpis proporcionalnega sistema v ustavo in tako izničilo ljudsko voljo, izraženo na referendumu. Na referendumu leta 1996 je prepričljiva večina volivcev glasovala za dvokrožni večinski volilni sistem, kar je potrdilo tudi Ustavno sodišče.

Združena SLS&SKD, ki je bila leta 2000 največja parlamentarna stranka, je z enim samim katastrofalnim glasovanjem že na naslednjih volitvah izgubila 23 poslancev od 30, nato pa kljub stalnim menjavam vodstva dokončno izpadla iz parlamenta.

Ironično je, da ravno Nova Slovenija sedaj sledi istim sirenam in spet pluje po poti, ki so njeno predhodnico odpeljale na čeri.”

Tako je na družbenih omrežjih zapisal Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke.

V javnosti pa je čedalje več indiciev, da so predčasne volitve čedalje bližje, zato se tranzicijski levici tako mudi, žalostno pa je, da jim pri tem pomaga prav NSi. V tranzicijski levici za spremembe namreč potrebujejo 60 glasov poslancev in poslank, ki pa jih sami nimajo. Te jim lahko zagotovi le NSi. SDS v teh igrah namreč ne sodeluje.

Tako je bilo 1. decembra, zdaj pripravljajo nadaljevanje, da se njihovi načrti uresničijo:

M. D.