Janša: “Ko vlada dela za ljudi, so rezultati njenega dela večja blaginja in varnost za vse”

Predsednik vlade Janez Janša | Avtor Kabinet predsednika vlade

“Vsem, ki živite od lastnega tekočega ali minulega dela in gospodarjenja, iskrene čestitke ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in prazniku sv. Jožefa delavca. Ostanite zdravi in pogumni.”

Tako je premier Janez Janša zapisal v današnji poslanici ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela.

Na družbenih omrežjih je objavil tudi podatke o brezposelnosti v Sloveniji. V poslanici je spomnil, da svet po pandemiji ni več svet, ki smo ga poznali. Vojna v Ukrajini in njene posledice bodo nedvomno pomembno vplivale na delovanje svetovnega gospodarstva, je opozoril predsednik vlade.

Kot je zapisal, so pred dobrima dvema letoma, ko so prevzeli vodenje vlade, vedeli, da jih čaka zahtevno delo. Čeprav sta bili to leti težkih preizkušenj, so se veliko naučili. Kriza je namreč lahko tudi priložnost – vendar le za tistega, ki ima pogum in je odprt za nova znanja ter izkušnje. “Veliko je bilo narejenega in ponosen sem, ker je država danes v dobri kondiciji,” je poudaril premier.

Dodal je, da je v času krize oz. velikih sprememb odgovornost vlade najprej do njenih državljanov, da prepozna in dela za njihove potrebe, skrbi za njihovo varnost, ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote. “To poslanstvo smo dve leti uresničevali z vsem svojim znanjem, gorečnostjo in predanostjo,” je navedel.

Ob tem je spomnil na sprejetje desetih protikoronskih zakonov za odpravljanje in blažitev posledic epidemije, s katerimi jim je uspelo ohraniti zdrave potenciale gospodarstva, delovna mesta in vse vitalne elemente socialne države.

V zakonodajnih paketih so predvideli za več kot šest milijard evrov pomoči, do danes je bilo izplačanih več kot 4,5 milijarde evrov za nemoteno poslovanje in okrevanje podjetij v vseh panogah. V času boja z epidemijo je bilo za pomoč za ohranitev delovnih mest namenjenih več kot 730 milijonov evrov za več kot 340.000 delovnih mest.

Posebno pozornost so namenili socialno najšibkejšim, starejšim in družinam z več otroci.

Slovenija se danes uvršča v vrh držav EU, ki so se na krizo zaradi epidemije najbolje odzvale. Po oceni OECD smo na 2. mestu po gospodarskem odzivu na epidemijo. V drugem četrtletju ima najvišjo rast stopnje zaposlenosti v EU, po dveh letih mandata sedanje vlade Slovenija beleži rekordno nizko brezposelnost.

Premier je spomnil tudi na dvig višine minimalne plače in povprečne mesečne bruto plače ter dodal, da so ob rekordni gospodarski rasti vse naštete ukrepe še nadgradili z zakonom o dohodnini, ki bo prispeval k povišanju neto plač delavcev, kar bo omogočilo, da bodo gospodarsko rast občutili vsi delavci.

“Ko vlada dela za ljudi, so rezultati njenega dela večja blaginja in varnost za vse,” je sklenil Janša ter ob koncu poslanice zapisal, da kresovi, ki po tradiciji na predvečer 1. maja zagorijo širom po državi, ne le preganjajo temo, marveč prinesejo tudi svetlobo upanja – upanja, da se nam ni bati prihodnosti.

“Če bomo le znali združiti najboljše, kar kot narod premoremo, bomo napredovali. Vsak posameznik, vsi skupaj, narod, domovina. Če bomo znali prisluhniti drug drugemu in skupaj delati za domovino, za uspešno Slovenijo.”

Poslanico v celoti objavljamo v nadaljevanju:

M. D.