Janša: K zajezitvi širjenja novega koronavirusa lahko največ pripomoremo prav državljani sami

V času, ko se vse bolj kaže, da je Slovenija zamudila z nekaterimi nujnimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa in ko ministri odhajajoče vlade Marjana Šarca (razen zdravstvenega ministra Aleša Šabedra) praktično ne delajo več, postaja vse bolj pomembno, da vsak sam pri sebi s preventivnimi ukrepi poskrbi, da se ne bo okužil z novim virusom.

Na slednje je v torek na televiziji Nova24TV izrecno opozoril tudi mandatar nove slovenske vlade, ki bo vajeti države prevzela po jutrišnji potrditvi v državnem zboru, Janez Janša.

Opozoril je, da bi morala država že zdavnaj sprejeti nekatere ukrepe, kakšna bo cena za zamudo, pa bomo po njegovih besedah še videli. “Nekateri ukrepi so učinkoviti, če so pravočasni, pozneje pa ne držijo več. Pomembno je tudi, da če nek ukrep sprejmeš, da imaš pripravljeno tudi njegovo izvedbo,” je dejal, pri tem pa opozoril na primer Italije. “Tipičen primer je zapora Lombardije, Benečije in še ene pokrajine. 16 milijonov ljudi, razglašen ukrep, formalno sprejeta zapora … Hkrati pa seveda izvedba in nadzor tega ukrepa nista bila pripravljena. Naslednji dan je iz teh okuženih območij odšlo več ljudi kot prej celo sezono virusa. Na žalost so nekateri prišli tudi v Slovenijo,” je dodal.

Nekateri ukrepi, ki jih je do zdaj sprejela Slovenija, se mu zdijo dobri, a hkrati opozarja, da je treba tudi nadzirati njihovo izvajanje. “Zelo neokusno je, ko so se inšpekcijski organi med sabo prepirali, čigava pristojnost je kaj. Res opozarjam na to, da je treba stvari jemati resno, hkrati pa je treba vedeti, da noben organ ne more narediti toliko, kot lahko mi sami naredimo z odgovornim obnašanjem. Z odgovornim obnašanjem do sebe in do drugih. Če sem čisto konkreten: če jaz recimo okužim vas in po statistiki še najmanj dva ali kot pravijo pesimisti, še najmanj devet, ni nujno, da bo kdo od teh umrl. A teh devet bo okužilo še devetkrat devet drugih in med tistimi bo zagotovo nekdo resno zbolel in verjetno kdo tudi, žal, umrl. To ni statistika, to niso številke. To je oče nekoga, to je stari oče nekoga, to je stara mama, brat, sestra … Govorimo o človeških življenjih. V takšnem položaju smo se dolžni obnašati odgovorno, zato pozivam vse, da omejimo stike na tisto, kar je najnujnejše” je dejal.

Če kdaj, potem je zdaj čas za družabna omrežja: “Prek interneta se ne morete okužiti. Lahko presežemo priporočljiv čas, ko smo na ekranih. Mislim, da bo od tega bistveno manjša škoda, kot od tega, da gremo na neko rojstnodnevno zabavo ali v nek disko klub, ker to ni nujno. Je pa stokrat večja verjetnost, da se bomo okužili in potem predstavljali nevarnost tudi za druge, kot pa če bi bili v nekem domačem okolju in se obnašamo samozaščitno”.

Po njegovih besedah je dejstvo, da je širitev virusa v Sloveniji v takšni fazi, da tega ni možno preprečiti z nobenimi ukrepi ali zaporami: “Ta virus je tukaj. Je tudi in bo v vseh evropskih državah, po mojem ne bo nobene države na svetu, ki je ne bi dosegel. Tisto, kar pa lahko naredimo s temi ukrepi, predvsem pa z našim odgovornim obnašanjem je to, da upočasnimo to širjenje tako, da kritični primeri, ki jih je 20 odstotkov, ne presegajo časovno danih kapacitet v zdravstvenem sistemu. Ko to presežeš, potem se mora zdravnik odločati, ali bo dal kisik Jožetu ali Micki. Ko to čez nekaj dni naraste, potem se mora odločati, ali bo dal enemu od petih. Ne strašim nikogar, ampak takšen je položaj marsikje v Italiji danes,” je dejal.

Izpostavil je še pomen medsebojne pomoči, recimo če se zapre neka šola: “Ne morejo vsi ostati doma, ki imajo majhne otroke. Jaz apeliram na solidarnost, na medsosedsko pomoč. Nobena zaščita, nobena policija, noben varnostni organ ne more narediti več, kot mi sami, ko pomagamo sosedu, da gremo v trgovino namesto njega, če je on v izolaciji. Tisoč stvari je, ki jih lahko mi naredimo zato, da bomo šli čez to situacijo s čim manj škode.”

Opozoril je še, da smo zdaj vsi v istem čolnu, kjer “ni opozicije, levih ali desnih”. “Virus namreč ne izbira,” je dejal.

Objavljamo tudi videoposnetek celotnega pogovora. Za ogled kliknite na fotografijo.

M. P.