Janša: Golob je branil Švarc Pipanovo, ker je posel za sodno stavbo potrdila vlada

Predsednik SDS Janez Janša je v nedavnem intervjuju za portal N1 spregovoril o delu vlade, aferi sodna stavba in stavki zdravnikov. Prepričan je, da je premier Robert Golob nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan branil zato, ker je posel odobrila vlade. Še vedno je prepričan, da bodo najpozneje čez dobro leto predčasne volitve in da bi se moral Golob bolj angažirati pri pogajanjih s sindikati.

 

Na vprašanje, na čem temelji njegova napoved, da bodo predčasne volitve najpozneje prihodnjo pomlad, je Janša odgovoril, da na zgodovini. “Mnoge prejšnje leve vlade so imele udobno večino, pa niso zdržale do konca, ker so predčasne volitve sprožili tisti, ki v Sloveniji izdelujejo nove obraze. Ti jih lahko tudi odstranijo, to pa storijo takrat, ko izračunajo, da je bolje, da jih odstranijo prej in ne kasneje. Ali pa takrat, ko že naštudirajo spet nov obraz,” je dejal.

Ko vlado sestavi desnica, po Janševih besedah stvari potekajo drugače. “V zadnji vladi smo imeli na koncu 38 glasov, pa smo zdržali do konca. Pri levih vladah pa pride nekdo premierko vprašat o proračunu, kot se je zgodilo gospe Alenki Bratušek in vlada pade,” je dejal.

Janša ocenjuje, da sta v Sloveniji dvoje politik. “Bolj kot delitev na levo in desno je očitna in v praksi preverljiva delitev na politični pol, ki zna sestaviti vlado in zdržati do konca, četudi nima 46 glasov, in na politični pol, ki misli, da ni treba imeti programa, da je dovolj, da so proti nečemu in da jim je potem dovoljeno vse. Rezultat takšnega pristopa je negativna kadrovska selekcija, ki to spiralo potiska vse nižje. To lahko vzamete kot samovšečnost ali samohvalo, ampak v tem trenutku razen SDS ni politične sile v Sloveniji, ki je sposobna postaviti stabilno vladno ekipo in resno delati na prihodnosti in razvoju države,” je dejal.

Na vprašanje, zakaj predsednik vlade Golob v aferi stavba na Litijski brani zdaj že nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, Janša odgovarja, da ne zato, ker si želi ponižati ali razbiti SD. “Menim namreč, da ni tako neumnega predsednika vlade, niti v Sloveniji ne, ki bi si kopal lastni grob, saj koalicijo potrebuješ zato, da imaš večino. Predsednik vlade brani ministrico zato, ker je ta posel potrdila vlada,” je dejal.

Zdi se mu nemogoče, da Golob za posel ne bi vedel: “Samo nekomu, ki niti ne loči dobro med parlamentom in vlado, je mogoče prodati, da so vse to izpeljale neke službe in generalni sekretarji.”

Glede stavke zdravniškega sindikata Fides je ocenil, da je največja napaka vlade, ki jo dela, da se s Fidesom ne pogaja resno. Fides po njegovi oceni sicer ne zahteva nič novega, “ampak le to, da vlada izpolni dogovor, ki ga je lani sama podpisala”. “Ko je bilo tudi denarja več. Zdaj je denarja bistveno manj in vlada je v težavah, situacija pa je bolj zaostrena. Ampak ministrice za zdravje ni za pogajalsko mizo. Si predstavljate, da bi v našem mandatu kakšen sindikat stavkal rekordno dolgo, za pogajalsko mizo pa ne bi bilo ministra iz naše vlade? Kamere bi pred njegovo pisarno stale dan in noč, bili bi takšni pritiski, naj vlada odstopi, da vlada tega ne bi zdržala,” je dejal.

Opozoril je tudi, da se Golob pogajanj ne udeležuje: “Poglejte fotografije za nazaj, ne le pristojni minister, tudi jaz sem bil na teh pogajanjih. Zdaj pa so dali nekega uradnika, ki pravi, da nima pooblastil, da se kaj zmeni. Pa se sploh ni treba nič zmeniti, ker gre za to, da vlada uresniči tisto, kar je že podpisala.”

Zakon o evidentiranju delovnega časa ocenjuje kot nekaj, za kar nihče ne more reči, da je pametno. “Mislim, da je vsakdo v Sloveniji pri zdravi pameti ta zakon označil za ne ravno pametnega. Sedel sem v prvi vrsti na Brdu, na vrhu slovenskega gospodarstva, kjer je predsednik vlade za govornico gospodarstvu obljubil, da bodo to spremenili. Pa tega še vedno niso storili.”

A. V.