Janez Janša: V projekt plebiscita se je šlo navidezno enotno

Janez Janša v oddaji Planet 18 (vir: arhiv, X)

V sinočnji oddaji Planet 18 je bil gost Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke. Med drugim je pojasnil čas pred 33 leti in čas plebiscita, nekaj pozornosti je namenil tudi zadnjim javnomnenjskim anketam. 

Janša je povedal:

Na plebiscitu je bila izpričana enotnost ljudi, takratna politika ni bila tako enotna, kot se zdaj poskuša prikazat. Bila je zelo razdeljena. V projekt plebiscita se je šlo navidezno enotno, že takoj januarja, februarja se je izkazalo, da so nekateri za osamosvojitev, a zgolj operetno, brez da Slovenija dejansko v svoje roke prevzame efektivno oblast.

Čas pred 33 leti je bil čas vrhunca narodove volje, edini čas v naši zgodovini, ko si je narod, dobesedno, pisal sodbo sam. Ta je bila tako veličastna in tako prepričljiva, da tudi tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija, na koncu tega niso uspeli zadržati.

O zadnjih javnomnenjskih anketah: Megla, ki je bila ustvarjena okrog covida se je delno razkadila kmalu po tem, ko je epidemija minila. Po letu in pol pa se je razkadila še megla propagande laži. Ljudje primerjajo. Ni možno ves čas vse ljudi vleči za nos. Na koncu je vsak sposoben primerjat situacijo v denarnici, številke na položnici, obljube, ki jih nekdo drži, drugi pa ne.

M. D.