Janez Janša: Spomladi bo pestro in ne vem, če bo še kdo govoril o tem, da narod pleše

(vir: Twitter)

V petek je v Šentvidu pri Stični potekal Vidov večer, osrednji gost je bil predsednik SDS Janez Janša. V nabito polni dvorani je odgovarjal predvsem na vprašanja o času osamosvajanja, aktualni politični situaciji ter trenutnem stanju v Ukrajini.

Janša je najprej govoril o času osamosvajanja in zgodovini naše države.

Povedal je, da se vrednostni sistem ni spremenil tako, kot smo to pričakovali leta 1990, ko smo glasovali na plebiscitu. “Bili smo naivni in verjeli smo, da bo z novim političnim sistemom vse drugače in da se bo vse uredilo. Na drugi strani so bili bolj zviti in so vedeli, kako se bodo stvari odvile.”

Takratne razmere je primerjal s Sovjetsko zvezo, saj so ob njenem razpadanju veliki tuji umi verjeli, da se bo z večstrankarskim sistemom ruska družba sama po sebi uredila. Poudaril je, da se je zanemarilo tisto, kar se je naredilo z Nemčijo po drugi svetovni vojni – denacifikacija: “Če bi se to naredilo s Sovjetsko zvezo, do današnje situacije ne bi prišlo.”

O super volilnem letu 2022

V drugem delu pogovora je Janša spregovoril o super volilnem letu. Povedal je, da SDS zadnjih volitev ni izgubila, saj je stranka dobila 50.000 glasov in 2 mandata več. Kot razlog za to, da vlade ni bilo mogoče sestaviti pa je navedel dvoletno medijsko sesuvanje dveh koalicijskih partnerjev, ki so jih mediji razglasili za izdajalce. Poudaril je, da so leta 2020 kljub temu, da bi na takratnih predčasnih volitvah gotovo dosegli veliko boljši rezultat, v času koronakrize poprijeli za delo in reševali življenja.

Državnozborske volitve niso bile niti prvi polčas letošnjega super volilnega leta.

Volitve, referendumi

Janša je še omenil, da nas do konca leta čakajo še predsedniške in lokalne volitve, volitve v Državni svet RS ter trije referendumi. Pri referendumih je navedel dejstvo, da se je Golobova koalicija ustrašila in ločila datuma izvedbe lokalnih volitev in referendumov. “Pravijo, da so ljudje preneumni, da bi ločili, kaj je referendum in kaj so volitve in da bi bili zmedeni. Mi v to ne verjamemo, zato smo predlagali enoten datum” je odločitev koalicije komentiral predsednik SDS.

Medijski prostor

V nadaljevanju je opisal delovanje slovenskega medijskega prostora, v katerem dve največji televiziji ustvarjata 60 % vpliv na javno mnenje: “Politične preference se še vedno najbolj ustvarjajo preko teh dveh monopolnih televizij, ki sta pod vplivom levega pola.”

Italijanske volitve

Komentiral je tudi poročanje o italijanskih parlamentarnih volitvah: “V slovenskih medijih poslušamo, kako je v Italiji zmagala skrajno desna stranka. Bratje Italije so konservativna stranka in so del evropske konservativne družine. Po nobenem ključu niso del skrajne desnice. Zanimivo je, da mediji nobene stranke v Sloveniji ne razglasijo za skrajno levo. Levica v resnici ni niti skrajna levica, ker je celo izven teh okvirjev.”

Aktualna politična situacija v Sloveniji

O aktualni politični situaciji je predsednik SDS povedal, da s propagando lahko nekaj časa zamegljuješ stvari, realnost pa je kasneje takšna kot je.

Za naslednjo pomlad je napovedal, da bo pestra in da ne ve, če bo še kdo govoril o tem, da narod pleše.

Spomnil je tudi na dejstvo, da smo v Sloveniji imeli že dva referenduma o družinskem zakoniku, na katerih je bila volja ljudstva jasno izražena. Zdaj pa si vladajoča koalicija želi referendum o tem prepovedati in to bo naslednji teden tudi na mizi v Državnem zboru. Dejal je, da ima Golobova koalicija večino na ustavnem sodišču in računajo na to, da ljudje ne bodo smeli odločati o tem pomembnem vprašanju.

V nobeni državi v dokumentih ne piše, da je posvojitev človekova pravica. Otrok mora biti v naravnem okolju. To, da daš otroka v posvojitev v istospolno zvezo, to ni naravno okolje. Če bi bilo to naravno okolje, bi lahko imeli otroke po naravni poti.

Na koncu je Janez Janša spregovoril še na situaciji v Ukrajini. Za napako je označil trenutek, ko se ni uslišalo ukrajinske prošnje za zaprtje zračnega prostora, in tudi kasnejši moment, ko bi se lahko Ukrajini dalo opremo za zaščito njihovega zračnega prostora.

Danes Rusija sistemsko uničuje energetsko omrežje v Ukrajini, kar ni napad na vojaške cilje, ampak napad na civiliste. Predsednik Janez Janša je tovrstno ravnanje označil za barbarsko dejanje.

M. D.