Janez Janša: O rezultatu, vzrokih in glasovnicah

Janez Janša (vir: FB)

Janez Janša, predsednik vlade in predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS), je že 27. aprila letos na družbenih omrežjih objavil naslednje besedilo:

“Za volitve 2022 je Državna volilna komisija (DVK) s preglasovanjem odločila, da pri sestavi volilnih odborov ne upošteva dosedanjega tolmačenja zakona, kjer je možnost predlaganja članov proporcionalna glede na zastopanost strank v DZ. Slovenska demokratska stranka (SDS) je tako namesto 2 lahko predlagala samo 1 člana.

Kljub temu smo uspeli spremljati, primerjati in preveriti rezultate, vnesene v sistem DVK, na 84 % volišč. Odkrite so manjše nepravilnosti, ki pa na teh voliščih ne vplivajo bistveno na rezultat. Skrb gre predčasnim volitvam, hranjenju volilnih skrinjic in imenikov preko noči in v času od četrtka do štetja v nedeljo, neoštevilčenim glasovnicam (na vsaki glasovnici bi morala biti številka, vidna le s tehničnim pripomočkom) ter možnim manipulacijam pri glasovanju na daljavo. Žal v obstoječem sistemu tovrstnih nepravilnosti, tudi če bi se množično dogajale, ni mogoče nikoli dokazati in na slovenskih sodiščih doseči spremembo. SDS je doslej predlagala vrsto dopolnitev pravil, ki bi povečale nadzor, vendar jih je bilo večina zavrnjenih. V DVK, ki jo imenuje državni zbor, je sicer tranzicijska levica v še večji premoči kot na Ustavno sodišče RS. Kljub vsemu naštetemu pa za mnoge nenavaden rezultat volitev verjetno ni tak zaradi kake splošne zarote DVK, temveč je:

  1. posledica 2-letnega radikalnega zmerjanja Vlade RS, SDS, NSi in Konkretno na televizijah POP TV in RTV Slovenija in Odlazkovem nezakonitem imperiju, kjer niti enega zgodovinskega ali drugega uspeha vlade niso prikazali objektivno, večino pa so sploh zamolčali ali izničili s komentarji t. i. “stroke”;
  2. posledica molka ustrahovane t. i. intelektualne sredine, ki je ob načrtnem razčlovečenju, ob javnih, množičnih grožnjah s smrtjo Janezu Janši, volivcem SDS, peščici “ne naših” novinarjev itd. zmogla le medlo artikulacijo izgovora, da “sta za prepir potrebna dva”;
  3. lastnih napak, neudeležbe na delu razočaranega in desetletja zapostavljenega podeželja, pa polne politizacije sindikatov, tožilstva, sodstva, nevladnikov, Računsko sodišče RS, Ustavno sodišče RS, Komisija za preprečevanje korupcije, raznih pooblaščenk, varuhov, EU korifej ipd. proti Vladi RS.

Stranki SDS in Nova Slovenija sta kljub vsemu povečali število mandatov. In vse bo v redu. Nobenega strahu.

Le vsak naj sam sebe iskreno vpraša, ali je res naredil vse, kar zmore. Oglaša se veliko takih, ki so se vedno pripravljeni boriti do zadnje kaplje krvi. Naše, ne svoje. In predvsem zase.

SDS, kot slovenska in demokratična, pa se je vedno borila ZA Slovenijo, zato sprejema tudi tak rezultat volitev, nikoli ne obupa in GRE NAPREJ.”

Janez Janša je ob tem besedilu pripel naslednje fotografije (na povečanje kliknite na fotografijo):

M. D.