Janez Janša: “Kar vlada počne s slovenskimi upokojenci, je škandal”

Janez Janša v pogovoru na radiu Ognjišče (vir: Twitter)

V včerajšnji oddaji ‘Pogovor o’ na Radiu Ognjišče so pred 34. obletnico stranke gostili predsednika SDS Janeza Janšo. Spregovoril je o aktualnih političnih zadevah, delovanju oz. nedelovanju vlade, vojne v Ukrajini, odgovarjal pa je tudi na vprašanja poslušalcev.

Glede upokojencev in pokojnin je Janša izpostavil: “Kar vlada počne s slovenskimi upokojenci, je škandal.”

“Tisti, ki so finančno pomoč najbolj potrebovali, niso dobili nič. Ni čudno, da so upokojenci prišli v Ljubljano protestirat. Spoznali so, da jih je vlada peljala žejne čez vodo.”

Glede novega ministra za notranje zadeve je bil kritičen. Presenetile so ga besede, da je prejšnja vlada streljala na protestnike, kar ni res. “Boštjan Poklukar ne bo minister za notranje zadeve, ampak bo tam lutka. Minister bo Damir Črnčec.”

O opoziciji in NSi: “Opozicija številčno niti ni tako šibka. Problem je, da kar se dogaja v državnem zboru, osrednji mediji izpostavljajo selektivno in do ljudi ne pride. NSi je v začetku mandata malo zatavala, a mislim, da se bo tudi to uredilo, do konca mandata bo vse dobro.”

O prihodnosti Slovenije in vse večjem priseljevanju tujcev: “Slovenije brez Slovencev ni. Če pogledamo demografijo, vidimo, da imamo zelo negativne trende. In prvi ukrep te vlade je bila ukinitev urada za demografijo in preoblikovanje v urad za migrante. Gre za signale, ki bi nas morali streznit.”

“Zaradi številnih odličnih slovenskih podjetji se za prihodnost Slovenije ne bojim, žalosti pa me, da upravljalci države njihov razvoj zavirajo.” Pri tem je omenil izničenje protikoronskih zakonov, ki so med drugim prispevali tudi k debirokratizaciji Slovenije ter k spremembi davčne zakonodaje.

O SDS: “V SDS imamo po tem supervolilnem letu dokaj jasno sliko, v državnem zboru imamo 2 mandata več, v državnem svetu 1 mandat več, na lokalnih volitvah smo bili občutno prvi, ko govorimo o občinskih in mestnih svetih. Smo resna politična sila, naša konkurenca pa je gibanje, ki vedno nekaj giba.”

Celoten pogovor je dostopen na povezavi: Janša za Radio Ognjišče

A. L.