“Izrael in Ukrajina nesporni zmagovalki Evrovizije”

Izraelska pevka Eden Golan po razglasitvi rezultatov (vir: Zajem zaslona)

Ponoči se je v švedskem mestu Malmö končalo že 68. tekmovanje za pesem Evrovizije. Zmagovalka s 591 točkami je Švica. Na drugo mesto se je z 547 glasovi uvrstila Hrvaška. Tretja je s 453 točkami Ukrajina. Četrta je s 445 točkami Švica in peta s 375 točkami Izrael.

Slovenska predstavnica Sara Briški Cirman, z umetniškim imenom  Raiven, ki je bila izbranka aktualnih vladajočih, je nastopila s skladbo Veronika, in s 27 točkami pristala na 23. mestu (od 25).

Slovensko glasbenico si bomo zapomnili tudi po tem, da je na oder prišla z najmanjšo možno slovensko zastavo. Medtem, ko so ostali na oder prihajali z veliki zastavami držav, ki so jih zastopali.

Tomaž Štih, na družbenih omrežjih znan kot Libertarec, je evrovizijski šov komentiral z besedami: “Evrovizija je jasno prikazala razliko med evropskimi socialističnimi elitami, ki obvladujejo medije in tiho večino Evropejcev. Izrael in Ukrajina sta nesporni zmagovalki Evrovizije, Švico pa so na prvo mesto ljudstvu predpisale nacionalne komisije.”

Rezultati končnega glasovanja:

Vir Zajem zaslona TV SLO

Takšno število točk so poslali Slovenci:

Glasovanje Slovenije

“Po odličnem nastopu po svinjskih pritiskih in v grozljivo sovražnem okolju. Bravo.” Tako pa je na omrežju X zapisal eden od uporabnikov. Zaradi nenormalnega početja nekaterih, povezanih s politiko, je bila izraelska pevka Eden Golan po nasvetu izraelskih tajnih služb do nastopa zaprta v hotelski sobi. Njen odziv po glasovanju pa je bil naslednji:

Pesem izraelske predstavnice je dostopna na povezavi: Eurovision 2024 Israel: Eden Golan – “Hurricane” (eurovisionworld.com)

A. L.