Izjava dneva: “Pogrešam poziv Nataše Pirc Musar, kaj naj vlada in relevantne inštitucije ukrenejo za prebivalce v bližini romskih naselij”

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je vlado in relevantne institucije pozvala k uvedbi ukrepov za povečanje dostopa do varne pitne vode za prebivalce nekaterih romskih naselij, pa tudi za izboljšavo zraka, ki ga dihamo.

“Pogrešam poziv Nataše Pirc Musar, kaj naj vlada in relevantne inštitucije ukrenejo za prebivalce v bližini romskih naselij.”

Tako je ob medijski objavi poziva predsednice na Twitterju zapisal dr. Anton Olaj, nekdanji generalni direktor Policije, ki to problematiko izredno dobro pozna.

Pirc Musarjeva se na to ni odzvala.

Dr. Olaj, ki prihaja z Dolenjske, je nekdanji generalni direktor Policijske uprave Novo mesto, nato je bil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in potem generalni direktor Policije. Kot državni sekretar je vodil Delovno skupino za obravnavo romske problematike. Ta je jeseni 2020 sprejela nekatere zaključke, na podlagi katerih so nato v sodelovanju s pravniki pristojnih ministrstev pripravili predloge sistemskih sprememb, ti so bili nato osnova za poročilo vladi pod vodstvom Janeza Janše.

Dr. Anton Olaj je takrat zapisal, da je zadovoljen z doseženim, izkazane rešitve pa vlivajo optimizem. Vlada je nato pripravila več predlogov sprememb zakonov. Več o tem lahko prebereta na povezavi: Dr. Anton Olaj

Nova vlada Roberta Goloba je vse nato zavrnila, celo skupine za reševanje romske problematike v novem sklicu ni ustanovila, na nujnost le te in reševanje sta opozorila tudi novomeški župan mag. Gregor Macedoni in dolenjska poslanka Anja Bah Žibert.

Zdaj se je v vse skupaj vključila še predsednica države Nataša Pirc Musar, kar kaže, da za reševanje žgoče romske problematike v tej vladi ne obstaja dovolj politične volje.

M. D.