Izjava dneva: “Mi smo res ena zelo posebna ladja norcev”

Irena Šinko v času razrešitve v državnem zboru (vir: Zajem zaslona, X)

“Gledam TV prenos iz državnega zbora in se čudim, ko se (zdaj že nekdanja) kmetijska ministrica prepira in napada opozicijo, razrešuje pa jo koalicija na predlog predsednika vlade Goloba. Mi smo res ena zelo posebna #ladjanorcev.”

Tako je na omrežju X zapisal prof. dr. Miro Haček s Katedre za analizo politik in javno upravo na Fakulteti za družbene vede.

V državnem zboru so včeraj poslanci koalicije razrešili ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko (Gibanje Svoboda). Predlog je dal Robert Golob, ki je bil v obrazložitvi zelo kratek in medel, nato je odšel iz dvorane. Z 49 glasovi za so jo razrešili poslanci koalicije, predvsem iz Gibanja Svoboda.

V času razprave je bilo sicer slišati, da jo je z ministrskega stolčka odnesla punca Roberta Goloba, ki ji ni bilo všeč, da Šinkova ni bila bolj glasna ob predlogu sprememb zakona o živalih, pa tudi pri zahtevi o odlovu nutrij in medvedov. Upoštevala ni niti želje Golobove punce, ki si je na mestu direktorice Uprave za varno hrano želela drugo osebo, kot jo je imenovala Šinkova.

Ko so na vse to opozarjali poslanci opozicijskih strank, je kamera ujela Šinkovo, ki se je samo nasmihala, razumeti je bilo, da se z navedbami strinja. Ko pa se je dvignila in pojasnjevala, da je “delala dobro”, o tem ni rekla niti besede. Presenetilo pa je, da je v svojem govoru zelo pavšalno napadla poslance opozicije, o Golobu in poslancih koalicije pa si ni upala črhniti niti besedice.

Kakor je vodila ministrstvo, tako je tudi odšla – pohlevno na eni strani in prepirljivo na drugi.

Objava na X:

M. D.