Izjava dneva: “Ko pridejo poplave v deželo, Nika Kovač izgine iz medijev”

(Vir: C. J., Twitter)

“Vodotoki skoraj vsak dan poplavljajo. Sprašujem se, koliko škode je naredila Nika Kovač ljudem, ki jih je uspela naplahtati, da so zminirali zakon o vodah, ki bi problem vodotokov rešil. Ljudje bi morali račune za sanacijo škode poslati kar njej osebno,” je eden od zapisov sledilcev Twitterja.

Miran Videtič, znani politični analitik in komentator v oddaji Ura moči na Planet TV, pa je spomnil, da je Nika Kovač danes, v času poplav, izginila iz medijev.

Zapisa se nanašata na poplave in s tem povezan “zminiran” zakon za zaščito vodotokov in priobalnih zemljišč zaradi poplavne ogroženosti, sprejet v času prejšnje vlade.

Akcijo za to, da že sprejeti zakon pred časom ni začel veljati, je vodil Inštitut 8. marec, katerega ustanovitelj je bil Simon Maljevac, danes minister za solidarno prihodnost iz vrst Levice. Najvidnejša predstavnica inštituta pa je bila Nika Kovač. Zato nekateri opozarjajo, da bi račune za povzročeno škodo morali nasloviti kar na Inštitut 8. marec.

Po zakonu o vodah, ki ga je pripravilo ministrstvo za okolje pod vodstvom takratnega ministra Andreja Vizjaka, vseh vodotokov v tako kratkem času sicer res ne bi bilo možno urediti, bi pa bilo urejenega marsikaj, kar je bilo z referendumom preprečeno. Če k temu dodamo še to, da je zdajšnja vlada pod vodstvom Roberta Goloba iz Načrta za okrevanje in odpornost črtala kar 160 milijonov evrov evropskega denarja za ureditev teh zadev, je slika popolna. Sredstva, ki jih je zagotovila prejšnja vlada, so Golobovi znižali iz 180 na 120 milijonov evrov. Pa še tega ne znajo počrpati, Slovenija je doslej počrpala vsega 5 odstotkov celotnega denarja iz evropskih skladov.

M. D.