Izjava dneva: “Funkcijo je obdržal, pokončnost in čast pa sta šla rakom žvižgat”

Igor Zorčič

“Kako je težko dihal za govornico. Pa tudi po glasovanju, čeprav ostaja na funkciji, jeclja. Funkcijo je zaenkrat obdržal, pokončnost in čast pa sta šla rakom žvižgat.”

Tako je ena od uporabnic sinoči komentirala početje Igorja Zorčiča.

“Kar se pa igre tiče samega Igorja Zorčiča, ad personam, bilo bi zanj veliko bolje, če bi svoj pridobljeni politični kapital – po odhodu iz SMC ter prestopu v samostojno poslansko skupino – vložil v politično dostojni odstop, ne pa, da ga zdaj zapravlja, kot da se mu gre za znane privilegije predsednika državnega zbora (varnostniki modre lučke na službenem avtomobilu), in pripadajočo precej višjo plačo od navadnega poslanca.

In ne glede na to, da je včeraj nastopil (govoril) skoraj z jokajočim glasom …”

Tako pa je danes na portalu požareport.si zapisal novinar in urednik Bojan Požar (vir)

Včeraj je namreč v državnem zboru potekalo glasovanje o razrešitvi Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora, vendar je za to zmanjkal en glas. Kako bodo stvari potekale v nadaljevanju, še ni znano.

Zorčič, poslanec iz Brežic, je namreč izstopil iz poslanske skupine SMC in tudi iz stranke ter prestopil domnevno v skupino nepovezanih poslancev. S tem mu bi moral glede na dosedanjo prakso prenehati tudi mandat predsednika državnega zbora. Ker sam ni odstopil, se je pod predlog za njegovo zamenjavo podpisalo 30 poslancev. Zamenjava včeraj ni uspela.

Dejstvo je namreč, da predsednik državnega zbora že 30 let prihaja iz vladajoče koalicije. Doslej ni bilo še niti ene same izjeme. Zorčič bi s tem, ko je zapustil SMC, moral sam odstopiti. Tako so pred njim storili prav vsi.

Če spomnimo samo na ta mandat. Po volitvah leta 2018 je bil za predsednika državnega zbora izvoljen Matej Tonin. Ko se je oblikovala koalicija pod vodstvom Marjana Šarca, je mesto zasedel Dejan Židan. Ko je Šarec lani odstopil z mesta predsednika vlade in je s tem padla tudi vlada, je Židan odstopil z mesta predsednika državnega zbora. Imenovan je bil Igor Zorčič, ki pa se zdaj tega mesta oklepa kot pijanec plota.

Včeraj je pred glasovanjem v državnem zboru res skoraj jokal, glas se mu je tresel ves čas. Očitno so res privilegiji (varnostniki, modre lučke na službenem avtomobilu in visoka plača) tisti, ki so mu bolj dragoceni od časti.

M. D.