Izbiramo evropske poslance: Volišča so odprta

(vir: arhiv)

Ob 7. uri se je po Sloveniji odprlo 2981 rednih volišč in 55 t. i. volišč Omnia, volivci in volivke za naslednji petletni mandat izbiramo 9 evropskih poslancev iz Slovenije. Izbiramo med 11 kandidatnimi listami.

 

Glasuje se za eno listo kandidatk in kandidatov. Za listo se glasuje tako, da se obkroži zaporedno številko liste.

Na listi, za katero smo glasovali (obkrožili številko), lahko označimo tudi enega kandidata ali kandidatko, ki mu ali ji dajemo prednost pred ostalimi s te liste.

To se imenuje preferenčni glas, ki se odda tako, da pred imenom in priimkom na listi, ki smo jo izbrali, obkrožimo zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Še 31 volišč so odprli na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Volilni molk za državljane ne velja. Velja le za organizatorje kampanj. Državljani lahko neomejeno izražamo svoja mnenja na družbenih omrežjih, forumih, na ulici ali drugje v javnosti.

Hkrati potekajo še štiri posvetovalni referendumi, in sicer:

  • o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja,
  • o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah,
  • o rabi konoplje v medicinske namene in
  • o osebni rabi konoplje.

Na posvetovalnih referendumih bodo volivci prejeli po eno glasovnico za vsako referendumsko vprašanje, ki bodo tudi različne barve. Glasujemo tako, da pri vsakem vprašanju obkrožimo besedo za ali proti.

Že čez dan bodo znani podatki o volilni udeležbi, in sicer bodo do 11. in do 16. ure znani le za evropske volitve, po zaprtju volišč pa tudi za vsak posamezni referendum. Na predčasnem glasovanju od torka do četrtka je svoj glas oddalo 3,7 odstotka volivcev.

Prvi neuradni izidi referendumskega odločanja bodo znani po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, ko se zapre zadnje volišče v EU.

A. L.