Ivančna Gorica: V Šentvidu, kjer je kultura doma, voščili letošnjim občinskim nagrajencem

Letošnji nagrajenci Občine Ivančna Gorica.

Letošnja osrednja slovesnost ob prazniku Občine Ivančna Gorica je potekala v petek, 24. maja, v hramu kulture v Šentvidu pri Stični. Ob prihajajočem prazniku, ki ga Občina Ivančna Gorica uradno praznuje 29. maja, to je na dan, ko je pisatelj Josip Jurčič nastopil za urednika časnika Slovenski narod, so bila podeljena tudi priznanja in nagrade za leto 2024.

Te so prejeli Rajko Bivic, Mitja Poljšak, Bojana Mulh, Milan Pušljar, Sonja Trlep in Maks Jerin, Zvonimir Lavrič ter Osnovna šola Stična.

Na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku je zbrane, med njimi tudi evropsko poslanko Romano Tomc, uvodoma nagovoril župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, ki je med drugim izpostavil pomen dobrega sodelovanja in povezanosti občinske uprave z občinskim svetom, krajevnimi skupnostmi, javnimi zavodi, organizacijami, društvi ter tudi s sosednjimi občinami.

Po besedah župana občani uspešno delo občine najbolj pogosto ocenjujejo po gradnji in vzdrževanju infrastrukture in teh projektov v letu med obema občinskima praznikoma ni bilo malo. Izpostavil je trenutno enega najmodernejših športni kompleksov – Športni park Ivančna Gorica, ki je svoje mesto dobil pri Vzgojno – izobraževalnem centru. Dokončno je zaživela novo zgrajena zahodna obvoznica z nadvozom čez železniško progo in novim montažnim krožiščem pri nakupovalnih centrih. Ta je bil še posebej medijsko prepoznaven, saj je krožišče »zraslo« v zgolj 25 urah. V nadaljevanju je omenil še številne projekte na območju krajevnih skupnostih ter pogled usmeril v trenutne projekte. Pred zaključkom je izgradnja sodobne pokrite tržnice v občinskem središču, intenzivno pa potekajo gradnji šolskih prizidkov k OŠ Stična in OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični.

Med nadaljnjimi načrti občine je vsekakor izgradnja dislocirane enote Doma za starejše v Višnji Gori in začetek dolgo pričakovanega Kulturno upravnega centra Ivančna Gorica, ki bo najobsežnejši investicijski projekt v 29-letni zgodovini ivanške občine. Ob zaključku je misel usmeril v prostovoljstvo. V teh dneh pridobljen naziv Prostovoljstvu prijazna občina, je po njegovih besedah nov dokaz, kako živo je prostovoljstvo v naši občini. Naj si bo to na področju preventive, sociale, gasilstva in zaščite, … Prav gasilci so med lanskoletno ujmo znova dokazali svojo srčnost in predanost v pomoči za sočloveka.

»Naslednje leto bo Občina Ivančna Gorica praznovala trideset let samostojne poti. Začetki so bili težki, začeti je bilo treba čisto skoraj iz nič. Vendar nam je uspelo. S trdim delom smo skupaj dosegli, da se Občina Ivančna Gorica uvršča med najbolj razvite občine. To je zasluga vseh, ki ste na kakršen koli način sodelovali pri ustvarjanju skupnosti. Hvala vam«, je še dodal Strnad. Nagovor je sklenil z zahvalo  snovalcem prireditve ter čestital letošnjim občinskim nagrajencem, ki vsak na svojem področju prispevajo k razvoju in prijetno domačemu počutju v občini Ivančna Gorica.

Sledil je vrhunec prireditve s slavnostno podelitvijo priznanj in nagrad letošnjim občinskim nagrajencem. Priznanja nagrajencem sta izročila župan Dušan Strnad in podžupan Tomaž Smole. Najvišjo nagrado v letošnjem letu je bila podeljena članu ZŠAM Ivančna Gorica, RAJKU BIVICU. Nagrado Zlati grb je prejel za dolgoletno, požrtvovalno in predano delo na področju vzgoje in preventive v cestnem prometu, trajne dosežke pri dvigu vozniške kulture in ugledu šoferskega in avtomehaničnega poklica ter razvoju prostovoljstva v občini Ivančna Gorica in v širšem slovenskem prostoru.

Nagradi Josipa Jurčiča sta prejela predsednik PGD Šentvid pri Stični MITJA POLJŠAK, za izjemen doprinos k razvoju lokalnega okolja na področju podjetništva, prostočasnih dejavnosti in gasilstva, s katerimi pomembno prispeva k prepoznavnosti in razvoju občine Ivančna Gorica in OSNOVNA ŠOLA STIČNA, za trajne dosežke na področju izobraževanja, kulture, športa in   varovanja okolja ter drugih dejavnosti s katerimi spodbuja povezovanje širše skupnosti, medgeneracijsko sodelovanje in družbeni razvoj. Skulpturo Muljavskega rojaka je v imenu šole prevzel ravnatelj šole Marjan Potokar, v družbi pomočnic ravnatelja Jasmine Selko in Alenke Kovač.

Letošnja občinska nagrajenka je tudi zborovodkinja in učiteljica na OŠ Stična, BOJANA MULH. Plaketa Antona Tomšiča ji je bila podeljena za dolgoletno, predano pedagoško delo in bogato kulturno ustvarjanje, ki pomembno prispeva k razvoju zborovskega petja in glasbene umetnosti v občini Ivančna Gorica in širše. Med prejemniki Plakete Antona Tomšiča je bil tudi ivanški podjetnik MILAN PUŠLJAR, za dolgoletno, aktivno družbeno delovanje in izjemne zasluge na področju podjetništva in gospodarskih dejavnosti, ki pomembno prispevajo h gospodarskemu razvoju občine Ivančna Gorica.

V nadaljevanju sta, za izjemen prispevek pri ohranjanju kulturne in naravne dediščine v občini Ivančna Gorica ter turistično prepoznavnost občine v širšem slovenskem prostoru, Plaketo Miha Kastelica prejela skrbnika Lavričeve koče na Gradišču, SONJA TRLEP IN MAKS JERIN. Za izjemen prispevek na področju domoznanstva ter ohranjanja kulturne in etnološke dediščine v občini Ivančna Gorica, pa je Plaketo Mihe Kastelica prejel tudi Stičan, ZVONIMIR LAVRIČ.

Praznik občine so z glasbo in petjem popestrili številni nastopajoči: Godba Stična, Otroški pevski zbor OŠ Stična, Folklorna skupina Vidovo, odlomek iz muzikala Ujemi svoje sanje so uprizorili učenci OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, zapele so še vzgojiteljice pod imenom Umetniška skupina Vrtca Ivančna Gorica in gostja večera, pevka Tina Kadunc TIANA. Prireditev je povezovala Simona Zorc Ramovš. Po prireditvi je sledila pogostitev in druženje pred kulturnim domom.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar

Več fotografij je dostopnih na povezavi: ivancna-gorica