Ivan Gale bi od Bojana Požarja 25.000 evrov

Ivan Gale, nekdanji uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve (vir: Zajem zaslona)

Ivan Gale, znan iz zgodbe z nabavami zaščitne opreme v času epidemije covida-19, je na pravdni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložil tožbo proti novinarju in uredniku spletnega portala Požareport Bojanu Požarju. Od njega zahteva 25.000 evrov, ker naj bi Požar o njem pisal trditve, ki niso resnične. Med drugim trdi, da zaradi člankov psihično zelo trpi in želi, da ga pregleda psihiater.

 

Med drugim ga je zmotilo, da ga je Požar v svojih člankih imenoval za skesanca in mu tako domnevno neupravičeno očital nezakonito delovanje oziroma sodelovanje v kriminalnem svetu, da za podpisovanje pogodb o nabavi zaščitne opreme ni imel soglasja ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da ni postal žvižgač, ko naj bi prejšnja vlada Marjana Šarca prepustila svoji naslednici prazna izpraznjena skladišča, da je za svoje delovanje imel podporo političnih botrov, Milana Kučana in drugih, da je iz knjižnice Pravne fakultete Ljubljana izginila Galetova diploma, da ne bi kdo preverjal, če je plagiat, da je vzel 6000 evrov podkupnine ter drugo.

Gale, ki se je sicer po zadevi z maskami neuspešno podal v politiko, vse očitke zanika. Med drugim tudi trdi, da zaradi člankov psihično zelo trpi in želi, da ga pregleda psihiater, je v odzivu na tožbo zapisal Požar.

Prva obravnava na sodišču je bila včeraj. Požar je povedal, da je za vse, kar je zapisal, verjel, da je resnično, saj da so mu to povedali različni ljudje, ki so tudi pripravljeni pričati na sodišču. Dejal je, da si je v svojem dolgoletnem novinarstvu nabral veliko izkušenj z žvižgači, da pa je Gale prvi, ki je postal medijska zvezda, saj se je javno izpostavljal. In da on Galeta bolj smatra za skesanca kot žvižgača.

Sodnica je sklenila, da bo najprej odločila, ali obstaja pravna podlaga, da bi Gale lahko dobil odškodnino od Požarja. Če bo odločila, da podlaga obstaja, bo nato z drugo sodbo odločila, kakšna naj bi bila višina odškodnine.

A. V.