Igor Akrapovič: Razmere se hitro slabšajo

Igor Akrapovič, ustanovitelj in lastnik podjetja Akrapovič, kjer se je vsa leta posvečal predvsem razvoju. (vir: arhiv)

Na včerajšnji okrogli mizi, ki je potekala v organizaciji Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), so podjetniki opozarjali na negotove razmere v prihodnjem letu, saj med drugim še ni rešitve glede cen energije. Vlado so pozvali, naj postavi trdno in transparentno politiko gospodarjenja z elektriko.

Veliko podjetij je letos sicer poslovalo rekordno, med njimi tudi podjetje Akrapovič, vendar je Igor Akrapovič včeraj opozoril, da se razmere hitro slabšajo.

Prihodnje leto ga izjemno skrbi, saj glede cene elektrike ni rešitve ne pri slovenski vladi, ne na ravni EU. Azijski in ameriški konkurenti so zato v veliko boljšem položaju, je dejal.

“Upam, da naslednje leto ne bo hude recesije,” je dejal in dodal, da je v Nemčiji insolventnih že 32.000 podjetij, kriza v Nemčiji pa se bo močno poznala tudi Sloveniji.

Tudi ostali podjetniki so poudarili, da se bodo razmere prihodnje leto obrnile. Izpostavljali so visoke cen elektrike in bili kritični do dejstva, da se je v Sloveniji proizvedena elektrika prodala po veliko nižjih cenah, kot se sedaj elektrika kupuje v tujini.

Politika gospodarjenja z elektriko, pri čemer država sama proizvede 80 odstotkov potrebne elektrike, bi morala biti jasna, so poudarili.

Igor Akrapovič se je zavzel tudi za čim prejšnjo izgradnjo drugega bloka nuklearke, če želi država dolgoročno zagotoviti poceni energijo in ohraniti velike porabnike, ki proizvajajo tudi surovine, kot je aluminij. Je pa pomembno, kako se bo ta blok zgradil: “Če se bo tako kot Teš 6, se lahko pripravimo na katastrofo.”

Kritični do vlade

Podjetniki, tudi Akrapovič, so bili kritični tudi do načrtov sedanje vlade glede davkov. Ob napovedanih spremembah pri dohodnini, kjer naj bi se med drugim odpravilo sprejeto zvišanje splošne olajšave v prihodnjih letih in stopnjo v najvišjem dohodninskem razredu zvišalo s 45 nazaj na 50 odstotkov, poudarjajo, da bi bilo treba za inženirski kader, ki ustvarja visoko dodano vrednost, zagotoviti konkurenčne pogoje.

SBC: Želimo jasen odgovor, kakšna bo cena električne energije v letu 2023

“Vlado pozivamo, naj postavi trdno in transparentno politiko gospodarjenja z elektriko. Ob tem naj postavi kapico na ceno energije v višini največ 200 evrov na megavatno uro. To je boljša rešitev od zapletene subvencije z zahtevnimi pogoji, ki bo še dodatno obremenila proračun,” pa so v sporočilu za javnost zapisali v Klubu slovenskih podjetnikov in ob tem dodali, da od vlade pričakujejo tudi, da bo ohranila že sprejeti zakon, ki razbremenjuje plače razvojnikov, ki jih Slovenija nujno potrebuje za razvoj in blaginjo.

M. D.