Hrvaška vstopa v schengensko območje

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković (vir: Twitter)

Notranji ministri EU so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023. Hrvaška bo tako postala 27 članica schengna. Odločitve glede vstopa Bolgarije in Romunije še niso sprejeli. 

“Vlada je izpolnila svoje strateške cilje, od katerih bodo največje koristi imeli državljani in gospodarstvo,” je na Twitterju zapisal hrvaški premier Andrej Plenković.

“Hrvaška je v schengnu! Na naši evropski poti ni več meja,” pa je zapisal Davor Božinović, hrvaški notranji minister in podpredsednik vlade. Ob tem je poudaril, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje, prehodila dolgo pot in šla skozi zahteven proces ter da je dobila popolno soglasje Sveta EU.

Nadzor na hrvaških kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna bo odpravljen 1. januarja prihodnje leto, na letališčih pa 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov. 15. januarja 2023 bo evro tudi edina uradna plačilna valuta na Hrvaškem.

Andrej Plenković, Twitter

Vstop sosednje države je podprla tudi Slovenija, ki je članica območja brez nadzora na notranjih mejah od leta 2007. Ob tem je podala enostransko izjavo, v kateri poudarja, da je meja med Slovenijo in Hrvaško določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje in da je treba mejo še določiti.

M. D.