Hrvaška razširila ukrepe za prihod iz Slovenije

Mejni prehod Metlika (foto: policija.si)

Hrvaška je sklenila, da bodo na vseh mejnih prehodih  zavrnjeni vsi potniki, ki prihajajo k njim iz Slovenije in se ne bodo odločili za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu, kar je tudi finančno precej velik zalogaj.

Hrvaška je namreč Slovenijo razglasila za visoko krizno območje širjenja novega koronavirusa.

Ukrep bo veljal tudi za hrvaške dnevne migrante, ki delajo v Sloveniji. Doslej je to veljalo le za Belo krajino, za tiste pa, ki so se na delo peljali čez to, ukrep ni veljal. Zdaj velja za vse, brez izjem.

Jutri in vse dni, do preklica, bo tako: Če bodo hrvaški delavci vendarle šli na delo v Slovenijo, bodo morali po vrnitvi na Hrvaško v 14-dnevno samoizolacijo.

Na meji se bodo morali odločiti za 14-dnevno samoizolacijo nasploh vsi potniki, ki prihajajo iz Slovenije. Če bodo želeli nadaljevati pot v sosednjo državo, bodo morali prijaviti naslov bivališča na Hrvaškem, kjer bodo dosegljivi in pod nadzorom hrvaških sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov. Tistim, ki ne bodo sprejeli teh pogojev, bodo na hrvaški meji zavrnili vstop v državo.

Na Hrvaškem so danes potrdili 49 primerov okužbe z novim koronavirusom. Med okuženimi sta prvič tudi dva zdravnika, ki delata v klinični bolnišnici Dubrava v Zagrebu.

C. R.