Hrvaška na rdečem seznamu, domov se je treba vrniti do ponedeljka opolnoči

Fotografija je simbolična.

Hrvaška bo od polnoči uvrščena na rdeči seznam držav, Slovenci, ki še dopustujejo v sosednji državi, pa bodo imeli do ponedeljka do polnoči čas, da se vrnejo domov brez odrejene karantene, je popoldne sklenila vlada.

Na Hrvaškem namreč v zadnjih tednih število okuženih z novim koronavirusom skokovito narašča, predvsem pa je imel velik delež novo odkritih okužb v Sloveniji vir na Hrvaškem. Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so tokrat v odloku posebej opredelili sosednje države, da bi se izognili popolnemu zaprtju meje, čemur smo bili priča marca in aprila.

Zato je vlada za Hrvaško tudi predvidela precej izjem, je pojasnil Hojs. Med drugim bodo lahko lastniki nepremičnin in plovil za 48 ur še odšli na Hrvaško, da pripravijo vse potrebno za zimo. Izjem je sicer več kot 20, za nekatere bo v izogib karanteni potreben negativen COVID-19 test. Izjeme so tudi športntiki ali osebe z neodložljivimi obveznostmi, zdravstvenimi posegi, dnevni migranti, vključenost v vzgojo in izobraževanje, se udeležijo pogreba, vzdržujejo stike z družinskimi člani ali imajo neodložljive osebne opravke. Te osebe  se morajo vrniti v državo v 24 urah po izstopu.

Več informacij o spremembah odloka ter posodobljeni zeleni, rumeni in rdeči seznam držav najdete tukaj

Slovencem, ki so trenutno še na dopustu na Hrvaškem, daje vlada čas do ponedeljka do polnoči za vrnitev v domovino brez odrejene karantene. “To smo storili, da tistim, ki se bodo vračali čez vikend, omogočamo vrnitev brez gneče. Vse pozivamo, naj ne čakajo na ponedeljek, da ne bodo v primeru daljših zastojev zamudili ta polnočni rok in padli v karanteno,” je poudaril.

M. P.