Hojs v Metliki: “V kratkem bomo odprli maloobmejne prehode s Hrvaško”

Rokovanje ministra Aleša Hojsa in župana Metlike Darka Zevnika. (vir: mnz.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes obiskal Metliko, kjer se je srečal s tamkajšnjim občinskim vodstvom. Glavna tema pogovora je bila mejna in varnostna problematika na tem območju.

Kot je dejal minister, je bila v času epidemije problematika mejnih prehodov kar precej izpostavljena: “Verjamem, da bo na današnji dopisni seji vlada sprejela odlok, s katerim bomo s 15. junijem, torej s ponedeljkom odprli tudi maloobmejne prehode in tako sprostili lokalni promet oziroma prehajanje dvolastnikov.”

Pogovarjali so se tudi o možnih rešitvah za mejni prehod Metlika. “Tu s strani Ministrstva za notranje zadeve ne moremo kaj dosti narediti. Infrastruktura mejnega prehoda je zadostna in dovolj velika, bomo pa poskušali na organizacijski plati, predvsem v dogovoru s hrvaškimi varnostnimi organi, vzpostaviti, da bi oni v kritičnih urah pojačali svoje moštvo, kar bi pomenilo krajše kolone na naši strani.”

O pobudi Občine Metlika o omejitvi prometa tovornih vozil prek Vahte oziroma Gorjancev je minister dejal, da pobudo podpira, je pa za to pristojno Ministrstvo za infrastrukturo. Verjame, da bodo v relativno kratkem času našli rešitev v smeri, da se omeji promet za tovorna vozila na cesti Novo mesto–Metlika.

Glede pisma dolenjskih in belokrajnskih županov o romski problematiki predsedniku vlade pa je Hojs napovedal, da se bodo naslednji teden sestali predstavniki notranjega ministrstva oziroma policije in najbolj izpostavljenih občin Novo mesto in Kočevje. Ob tem od policije na terenu pričakuje, da bo okrepila vse aktivnosti, ki bodo preprečevale bodisi kršitve javnega reda in miru bodisi izvedbe kaznivih dejanj.

C. R.