Hojs: Slovenija ne podpira odpiranja migrantskih koridorjev

(vir: Zajem zaslona)

V Bruslju se je začelo izredno zasedanje notranjih ministrov EU o razmerah v Afganistanu, ki ga vodi slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Ob prihodu je v izjavi poudaril, da Slovenija ne podpira odpiranja migrantskih koridorjev, da je to tudi že jasno povedala.

Nihče si nihče ne želi ponoviti migrantske krize iz leta 2015. Izjave luksemburškega kolega Jeana Asselborna, ki je bil kritičen tudi do Slovenije zaradi zavračanja solidarnosti z Afganistanci, pa je označil za neprimerne.

Kar se sprejema ranljivih skupin iz Afganistana v Slovenijo tiče, pa je slovenska vlada že odločila, da bo pri preselitvi tistih sodelavcev, ki so sodelovali z EU ali Natom in so sedaj nameščeni v Španiji, sodelovala, je še pojasnil Hojs.

“Kakršno koli drugo relociranje ali kar tako na splošno jemanje, posebej ne tistih moških, ki namesto da bi doma branili žene, otroke in ranljive skupine, v najboljših letih iz države bežijo, teh pa v tem trenutku ali pa na splošno nismo pripravljeni sprejeti,” je pojasnil na novinarsko vprašanje.

Luksemburški zunanji minister Asselborn je za nemški časnik Die Welt izrazil naklonjenost sprejetju več deset tisoč afganistanskih beguncev v EU. Ob tem se je zavzel za nasprotovanje slovenskemu premierju Janezu Janši in avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu, ki da “zavračata solidarnost s trpinčenim afganistanskim ljudstvom”.

Neuradno je Luksemburg edina članica, ki nasprotuje sprejetju današnje skupne izjave ministrov.

Ob koncu zasedanja bo zaključke minister Aleš Hojs zaključke današnjega zasedanja predstavil na novinarski konferenci, ki bo predvajana v živo na .

Izjava ministra ob prihodu: https://twitter.com/i/status/1432662203149193216

M. D.