Hišni analitik STA sporoča: “Pof … si ga”

Direktor javnomnenjske agencije Andraž Zorko velja za hišnega analitika Slovenske tiskovne agencije, saj ga ta uporabi za komentiranje praktično vsakih volitev. Če je sprva v izražanju svojih političnih stališč deloval dokaj zmerno, pa gredo njegovi komentarji in izjave v zadnjem času v vse večje ekstreme, med drugim tudi v seksizme in žaljenje.

 

Ko je tako Zorko po zadnjih evropskih volitvah komentiral rezultate, je o najmlajši slovenski evropski poslanki Zali Tomašič (SDS/EPP), ki se je v Evropski parlament prebila predvsem s trdim delom na terenu, dejal: “SDS je na sinočnjih volitvah dobila štiri poslance, od tega dva skrajno desna, Zalo Tomašič in Branka Grimsa. Tomašič je bila zelo aktivna na terenu in na družbenih omrežjih, kjer so mladi volilvci, predvsem mladi moški, ki se izrazito obračajo v desno. Je idealni ‘match’ za mlade fante, ki jih nese skrajno desno.”

Seveda so ga mnogi na družbenih omrežjih takoj opozorili, da je njegova izjava izrazito seksistične narave, kar pa Zorka ni zmotilo. Namesto, da bi se opravičil, je svojo skrajno retoriko še zaostril: “Zadnjih nekaj dni sem bil deležen opazno pojačanega pogroma s strani kletnih trolov in celo s strani nekaj vidnejših posameznikov skrajno desno od sredine.

Srčki moji, z besedami legendarnega grafita, ‘pofafajte si ga sami’. Če ga najdete. Več sreče prihodnjič. #srečno.”

Zorkov izpad na omrežju X.

Ob takšnih izpadih se seveda postavlja vprašanje, ali je Zorko še primeren za komentiranje političnih tem v javnih medijih, posebej ker sta pod vprašajem tako njegova nepristranskost kot verodostojnost.

Oseba, ki je sposobna takšnega izražanja, dostopa do javnih medijev, kot je STA, ne bi smela imeti.

A. V.