Hepatitis pri otrocih: Gre za redek virus

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj pred Pediatrično kliniko v Ljubljani podal izjavo, vezano na težko potekajoč akutni hepatitis nejasnega vzroka pri otrocih. (vir: gov.si)

Na Infekcijski kliniki so v zadnjih 14 dneh obravnavali enega otroka, pri katerem je šlo najverjetneje za sum težko potekajočega akutnega hepatitisa pri otrocih, nejasnega vzroka, a je šlo za blag potek. Otrok je že v domači oskrbi, v bolnišnici pa je bil dva dni. 

Star je nad 10 let. Da gre za hepatitis neznanega izvora sicer ne morejo z gotovostjo potrditi, saj je veliko drugih sindromov zelo podobnih temu, na primer infekcijska mononukleoza.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je včeraj starše prosil, naj bodo pozorni na simptome, vendar naj ostanejo mirni, saj gre za izredno redek virus. Med simptome spadajo zlatenica, bledo blato in temen urin.

Starše je pozval, naj upoštevajo temeljne higienske ukrepe: higiena rok, kašlja, distanca do oseb, ki kažejo znake okužbe dihal.

Zagotovil je, da je slovenska strokovna javnost v pripravljenosti, podana so ustrezna priporočila tako pediatrom, infektologom kot ostali širši javnosti.

Tatjana Mrvič, pediatrinja in infektologinja, Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je včeraj povedala, da gre za redko bolezen, starši pa naj bodo vseeno pozorni na morebitno zlatenico, svetlo blato oziroma temen urin. V primeru teh simptomov naj otroka odpeljejo k pediatru.

O virusu so sicer prvič poročali na Škotskem, in sicer je 31. marca 2022 prišla vest o petih primerih težko potekajočega akutnega vnetja jeter neznanega vzroka pri otrocih, starih od tri do pet let, ki se je pojavil v zadnjih treh tednih. Do 23. aprila je bilo v svetu prijavljenih 169 primerov. 17 otrok (10%) je potrebovalo presaditev jeter; vsaj en otrok je bolezni podlegel. Med zbolelimi otroci po sedaj znanih podatkih ni bilo nobene epidemiološke povezave.

Vzrok za bolezen ostaja še nejasen, vendar so že aktivirani strokovnjaki vseh vodilnih inštitucij in združenj, ki obvladujejo tovrstne izbruhe, na čelu s Svetovno zdravstveno organizacijo. Preverjajo epidemične razsežnosti bolezni, spremembe v jetrih bolnikov, vrsto možnih vzrokov oziroma povzročiteljev ter njihovo natančno analizo, ter genetske in imunološke značilnosti bolnikov.

M. D.