Grozodejstva povsod okoli nas, kako dolgo bomo še vnašali?

Goreča planinska koča blizu hrvaške meje.

Do konca oktobra so policisti prijeli 13.832 nezakonitih migrantov, kar je 69 odstotkov več kot lani v tem času. Pri tem so jih 9442 vrnili sosednjim državam, večinoma Hrvaški. Preostalih 4.390 migrantov je podalo prošnje za mednarodno zaščito oziroma azil, kar je 11 odstotkov več kot lani v tem.

To so podatki, ki jih je na sredini seji pristojnega parlamentarnega odbora, ki ga vodi poslanec Zvone Černač, povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin.

To je prav tisti Čurin, ki so ga decembra 2018 poslali v Maroko, da je v imenu slovenske vladajoče politike potrdil Marakeško deklaracijo, ki Sloveniji in njenim državljanom ne prinaša nič dobrega.

Med migranti je največ Pakistancev, Alžircev, Afganistancev, Maročanov in Bangladešcev, narašča tudi število Turkov in Indijcev. Edini, kjer se število nezakonitih prehodov zmanjšuje, so Iranci in Sirijci. Tako že struktura prehodov kaže, da v Slovenijo množično vstopajo državljani držav, kjer ni nobenih posebnih razmer in temu ne moremo reči, da gre za »prebežnike« ali »begunce«, kot bi nam to radi dopovedovali nekateri. Gre predvsem za ekonomske migrante, ki v EU, katere del je tudi Slovenija, iščejo predvsem socialo, kakor to priznavajo tudi nekateri vodilni v Policiji. Med njimi je o tem za lokalni brezplačnik govoril tudi črnomaljski komandir Boris Korasa. Ali drugače, kot je pred tv-kamerami dejal od mladeničev: Ženo, hišo in socialo – denar, veliko denarja.

V občini Črnomelj prijetih 60 % vseh na območju PU Novo mesto

Glede na območja, kjer silijo v Slovenijo, še vedno prednjači območje Policijske uprave Koper, vendar pa se razmerje počasi spreminja. Vse več jih vstopa na območju PU Novo mesto, od tega kar 60 % na območju Občine Črnomelj.

Čurin je v sredo izpostavil, da je večina migrantov stvar organiziranih oblik kriminala. Letos so zaznali 277 primerov in prijeli 395 tihotapcev. Direktorica Policije Tatjana Bobnar pa je razkrila, da je v varovanje meje vključena tudi Slovenska vojska »z do 150 vojaki dnevno«.

Gre za zanemarljivo število, ob tem vojaki nimajo potrebnih ali pa nobenih pooblastil. Vendar je Bobnarjeva dejala, da o tem, da bi to spremenili, ne razmišljajo.

Zadnja objava na portalu dnevno.hr (tukaj ) pa je zgrozila tudi Hrvate. Objavili so fotografije uničene notranjosti hiše v kraju Fužine (ta je znan vsem, ki se vozijo proti morju), v katero je vlomilo 20 migrantov.

Število migrantov se zelo povečuje tudi v Bosni in Hercegovini. Radio Sarajevo je tako poročal, da je samo v dveh mesecih iz Srbije v BiH na novo prišlo več kot 7000 migrantov.

V zadnjih dneh so migranti zažgali tudi planinsko kočo pri Bihaću (naslovna fotografija). Ker je v teh dneh zgorela tudi planinska koča na Okrešlju v Sloveniji (območje PU Celje), ki je dobra izhodna točka za vstop v Avstrijo, nekateri že nakazujejo, da naj bi to kočo sežgali prav migranti in tako za seboj zakrili sledi.

Nadalje je portal krajina.ba objavil prispevek o stanju v bihaškem migrantskem centru Bira s pomenljivim naslovom: Vodje skupin silijo ženske v seks (tukaj). V prispevku novinarji poročajo tudi o preprodaji drog, fizičnih obračunih in posilstvih.

Grozodejstva pa se ne dogajajo samo v BiH in na Hrvaškem. V preteklih dneh je po spletu zaokrožil posnetek, kako so migranti razbijali po ulicah Münchna. Vendar pa so “nevidne roke” ta posnetek vneto brisale s spleta, kot razlog so navajali “neprimerna vsebina”.

Portal Biščani.net pa je včeraj objavil posnetek migrantov, ob katerem je eden od domačinov zapisal, da jih je šlo mimo njegove hiše proti bosansko-hrvaški meji vsaj 500.

J. M.