Gre za notranji spopad med dvema največjima vladnima strankama

Dominika Švarc Pipan in Igor Šoltes, ministrica in državni sekretar, oba SD. (vir: arhiv)

Predsedstvo stranke SD je sinoči odreklo podporo pravosodni ministrici iz njihovih vrst, Dominiki Švarc Pipan. Njeno usodo so potisnili v roke predsedniku vlade Robertu Golobu, ki pa je slednjo včeraj v državnem zboru branil do onemoglosti, kot še nobenega doslej. 

Bojan Požar je na omrežju X zapisal: “Zakaj že? Pa verjetno ne samo zato, ker ju druži tudi dejstvo, da imata oba maslo na glavi, kar se tiče BiH.”

Požar je napovedal, da se bo tudi to kmalu razščistilo. Glede navedbe BiH pa dodajmo, da je Golob v BiH sodeloval že v preteklosti, znan je po znamenitih “15 %”, Švarc Pipanova pa je kot pravnica reševala Radovana Karadžića.

Da gre zdaj za spopad znotraj strank Gibanje Svoboda in SD pa priča dejstvo, da je napad proti SD sprožila Svoboda. Podatki o preplačilu propadajoče stavbe na Litijski 51 v Ljubljani so v javnost prišli, ko je o tem prvi poročal portal Necenzurirano. Znani novinar Peter Jančič poroča, da so podatke prejeli z vlade. Nekateri pa navajajo, da je afero sprožila Golobova desna roka Vesna Vuković, nekdanja novinarka in zdajšnja generalna sekretarka Golobove stranke, ki naj bi občasno pod vsevdonim še vedno pisala za ta portal.

Jančič je včeraj povedal: “Gre za notranji spopad med dvema največjima vladnima strankama, s tem da SD nekoliko raste priljubljenost, Gibanju Svoboda pa strahovito upada. Če določijo, da ministrica nima njihove podpore, je samoumevno, da mora odstopiti ali prestopiti k Svobodi.”

Za Dominiko Švarc Pipan, ki je za poslanko kandidirala na listi SD in prejela vsega nekaj več kot 700 glasov, je sicer znano, da se je za ministrsko mesto dogovorila neposredno z Robertom Golobom, v SD pa tega niso vsi odobravali. Oba, tako Švarc Pipanova kot Golob, pa sta del ekipe Zorana Jankoviča iz Pozitivne Slovenije. Igorju Lukšiču (SD) pa se je včeraj na eni od televizij zareklo, ko je dejal, da se bodo nekatere stvari morali razrešiti sami, tisti iz stranke Pozitivna Slovenija (tako nekako).

Ko nekateri zdaj navajajo, da so določeni izrabili osebno stisko Dominike Švarc Pipan pa dodajmo, da je Švarc Pipanovi pred nekaj dnevi umrl oče, ki je bil že dlje časa bolan. Pogodbo o nakupu stavbe na štirih straneh pa je podpisala pred novim letom in poskrbela tudi za plačilo v enem dnevu. Težko je reči, da kot pravnica ni vedela, kaj podpisuje, navsezadnje je njena desna roka na ministrstvu Igor Šoltes, nekdanji predsednik Računskega sodišča RS (SD). Slednjega zdaj skrivajo, glede na nekatere vire naj bi ga umaknili v diplomacijo (na Kosovo).

Za Šoltesa, ki je sicer vnuk Edvarda in Pepce Kardelj, pa so bile v času, ko je vodil Računsko sodišče, razkrite fotografije s posveta z Milanom Kučanom v njemu priljubljeni ljubljanski slaščičarni Zvezda. In še, da imata Šoltes in Gregor Golobič (Zares) vedno poenotena mnenja, s tem, da prvi svoje poistoveti z drugim.

Nakup stavbe je 28. decembra na dopisni seji soglasno potrdila tudi vlada.

Slovenska demokratska stranka pa je včeraj zoper delo Dominika Švarc Pipan vložila interpelacijo. Švarc Pipanova naj bi sicer še včeraj zatrjevala, da ne namerava odstopiti.

Stavba na Litijski cesti 51 v Ljubljani, za katero je ministrica Dominika Švarc Pipan zasebniku plačala 7,7 milijona evrov in jo verjetno vsaj dvakrat preplačala (vir: Zajem zaslona)

J. M.