Gradbena dejavnost upada, izdanih vse manj gradbenih dovoljenj

Fotografija je simbolična.

V Sloveniji so junija izdali 524 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je devet odstotkov manj kot maja. Slednje kaže, da gradbena dejavnost v Sloveniji postopno upada, ker je med drugim  posledica višanja obrestnih mer posojil in splošne draginje.

 

Od 524 gradbenih dovoljenj, ki so jih izdali v juniju, je bilo 271 izdanih za stanovanjske stavbe, za nestanovanjske pa 253. Načrtovanih je bilo 492 stanovanj ali 12 odstotkov manj kot maja, je včeraj sporočil statistični urad.

Skupna površina načrtovanih stavb bo merila nekaj več kot 154.000 kvadratnih metrov ali za 13 odstotkov manj od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v maju. Površina načrtovanih stanovanjskih stavb je bila manjša za skoraj petino, površina načrtovanih nestanovanjskih stavb pa za štiri odstotke.

V enostanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih za štiri odstotke manj stanovanj, v večstanovanjskih stavbah pa za skoraj polovico manj. V stanovanjskih stavbah za posebne družbene skupine je bilo predvidenih 94 stanovanj, eno stanovanje pa v nestanovanjski stavbi.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi junija, je bilo največ stanovanj predvidenih v podravski statistični regiji, in sicer 125 ali četrtina vseh. Sledili sta osrednjeslovenska (16 odstotkov vseh) in pomurska statistična regija (12 odstotkov vseh). V drugih regijah jih je bilo načrtovanih manj, najmanj v primorsko-notranjski statistični regiji.

A. V.