Gospodarstvo proti višjim davčnim obremenitvam plač

(Vir: pixabay.com)

Delodajalske organizacije, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so bile neprijetno presenečene, da je bil v ponedeljek, 26. junija, na dopisni seji vlade obravnavan in potrjen predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki prinaša dodatne obremenitve za gospodarstvo.

Tak predlog je v nasprotju z obljubami vlade, ki je ob napovedi reform, kot enega od ciljev navedla ravno razbremenitev stroškov dela.

V Gospodarski zbornici Slovenije so v izjavi za javnost zapisali, da predlog zakona o dolgotrajni oskrbi predvideva uvedbo dodatnega prispevka, in sicer en odstotek prispeva zavarovanec, drugi odstotek pa delodajalec, kar bo dodatno obremenilo plače. Te so v Sloveniji, v primerjavi z ostalimi državi EU že sedaj nadpovprečno obremenjene. Dodatni prispevki pa bodo še zmanjšali konkurenčnost Slovenije in njeno privlačnost za tuje investitorje in delavce.

Predlog zakona je sicer obravnavala pogajalska skupina Ekonomsko socialnega sveta, vendar ni dosegla niti minimalnega soglasja socialnih partnerjev. Predlog zakona pa ni bil obravnavan na Ekonomsko socialnem svetu in zato predstavlja procesno kršitev socialnega dialoga oz. kršitev Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. Čeprav je vlada ob nastopu mandata poudarjala pomen socialnega dialoga in vključitve socialnih partnerjev v vse bistvene zakonodajne spremembe.

Dodatno, predlog financiranji ni bil niti predmet javne razprave, saj je bil v javno objavljenem predlogu zakona del, ki se tiče financiranja, izključen.

Delodajalske organizacije zato predlagajo, da se v nadaljnjih postopkih financiranje izloči iz tega zakona in se ta del uredi v posebnem zakonu o financiranju dolgotrajne oskrbe. S tem bi pridobili nekaj dodatnega časa za iskanje drugačnih oziroma alternativnih rešitev.

Vlada se na to še ni odzvala.

M. D.