Golobova vlada za STA ne namenja nič več denarja od prejšnjih, zato bo letos zabeležila izgubo

Direktorica Ukoma Petra Bezjak Cirman je očitno pozabila na nekdanje novinarske kolege s STA.

Stranke, ki sedijo v vladi Roberta Goloba, so kot eno od prioritet v primeru zmage na volitvah obljubljale ureditev položaja STA. A ta se je namesto tega leto in pol po oblikovanju nove vlade sploh prvič po dolgih letih znašla v izgubi. Golobova vlada ji namreč realno gledano ne namenja nič več denarja, kot so ji ga namenjale prejšnje vlade oz. ji ga realno gledano namenja celo manj. Njeni zaposleni bodo očitno izviseli tudi pri zviševanju plač v javnem sektorju.

 

Leta 2018 je vlada Slovenski tiskovni agenciji (STA) za opravljanje javne službe in tržne dejavnosti skupno namenila 2,1 milijona evrov, leto pozneje 2,2 milijona. Leta 2020, ko je vlado prevzela vlada Janeza Janša, ji je država po sporu med Ukomom in direktorjem Bojanom Veselinovićem namenila 1,8 milijona evrov (kar je glede na to, da smo od takrat zabeležili 20-odstotno inflacijo, realnih današnjih 2,1 milijona evrov), leta 2021 pa zopet 2,2 milijona evrov.

S prihodom vlade Roberta Goloba so prihodki STA s strani države glede na zadnje leto vlade Janeza Janše upadli. Leta 2022 je tako STA prejela dva milijona evrov. Letos je STA prejela 2,4 milijona evrov, pri čemer pa je treba upoštevati, da je bila inflacija v zadnjih petih letih 25-odstotna, in je tako STA letos realno prejela manj denarja kot prejšnja leta, z izjemo leta 2018. Tako je očitno, da Golobova vlada STA ne namenja nič več denarja od prejšnjih vlad, realno gledano (glede na inflacijo) ji ga namenja celo manj.

Uradni podatki Ukoma.

Nizka nakazila Golobove vlade in podivjana inflacija so zato že načela tudi eksistenco STA. Ta bo namreč letos sploh prvič po dolgih letih zabeležila izgubo.

Kot vse kaže, pa bodo tudi zaposleni na STA izključeni iz pogajanj o višjih plačah v javnem sektorju, ki jih z sindikati javnega sektorja vodi vlada. Na Uradu vlade RS za informiranje so namreč na vprašanje Moje Dolenjske, ali bodo zaposleni na STA deležni enakega povišanja plač, kot zaposleni v javnem sektorju, odgovorili: “Pogajanja o višin plač za zaposlene na STA ne sodijo v pogajanja o plačah v javnem sektorju, ampak so stvar pogajanj med vodstvom STA in hišnim sindikatom, saj je STA po zakonu organizirana kot družba z omejeno odgovornostjo in ni javni zavod.”

Kar je seveda navadno sprenevedanje. STA je namreč gospodarska družba, ki je v 100-odstotni lasti države, zato ni razumljivo, zakaj ne bi zvišanje plač v javnem sektorju veljalo tudi za njene zaposlene.

A. V.