Golobova tesna sodelavca z goljufijo prodala stanovanje Elektra Ljubljana

Konvencija stranke Roberta Goloba (Gibanje Svoboda). Na Jankovićevi levi Andrej Ribič, na njegovi desni Robert Golob. (vir: arhiv)

Portal Siol je objavil ekskluzivno zgodbo o sporni prodaji stanovanja v Ljubljani, v kateri sta bila vpletena dva Golobova človeka – nekdanji predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič in direktor Elektro energije Bojan Kumer.

Tako Kumer kot Ribič sta pomembna člena v Golobovi stranki Gibanje Svoboda, ovadba pa je bila vložena na Okrožno tožilstvo v Ljubljani.

Portal Siol je pridobil ekskluzivne dokumente o nenavadni prodaji 60 kvadratov velikega stanovanja na Adamičevi ulici 18 v Ljubljani, in sicer za precej nižjo ceno od primerljivih stanovanj na trgu.

Pri prodaji sta sodelovala nekdanji nekdanji predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič in pravnica te iste družbe Martina Pohar, oba obtožena goljufivega načina prodaje pod ceno. Kupec stanovanja pa ni bil nihče drug kot Bojan Kumer, direktor podjetja Elektro energija. Bojan Kumer je bil generalni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, v času, ko je tega vodila Alenka Bratušek.

Kako je potekala prodaja stanovanja?
  • Stanovanje na naslovu Adamičeva 18 v Ljubljani se nahaja v drugem nadstropju, veliko je 60,8 kvadratnega metra, pripada mu klet. V letu 2016 je bilo v lasti Elektra Ljubljana.
  • V petek, 16. septembra 2016, je Martina Pohar uskladila in naročila pripravo cenitve stanovanja.
  • Cenilno poročilo je bilo izdelano tri dni kasneje, v ponedeljek, 19. septembra 2016. Takrat je bil tudi izveden ogled stanovanja. Cenitev je opravila Alenka Zornada, stanovanje je informativno ocenila na 85 tisoč evrov.
  • 20. septembra 2016 je Martina Pohar pripravila pogodbo o najemu stanovanja. Za najemno pogodbo cenilno poročilo ni potrebno.
  • 21. septembra 2016 sta pogodbo podpisala Andrej Ribič v imenu Elektra Ljubljana in Bojan Kumer kot najemnik.
  • 3. oktobra 2016 je Andrej Ribič podpisal neposredno kupoprodajno pogodbo za isto stanovanje. Kupec je bil Bojan Kumer, saj je imel kot podnajemnik predkupno pravico. Višina kupnine: 85 tisoč evrov (tržna vrednost naj bi znašala dobrih 127 tisoč evrov).,

Martina Pohar, pravnica iz Elektra Ljubljana ter direktorica GEN-EL naložbe, je sicer žena enega najvplivnejših odvetnikov iz Čeferinove odvetniške pisarne, partnerja Andreja Poharja.

Kaj vsebuje kazenska ovadba?
Andreju Ribiču je očitano, da je z Bojanom Kumrom sklenil fiktivno pogodbo o najemu, s katero naj bi Kumer pridobil predkupno pravico. Prav tako mu je očitano, da je oškodoval družbo Elektro Ljubljana, saj je kupnina v višini 85 tisoč evrov precej nižja od tržne vrednosti stanovanja, ki naj bi znašala dobrih 127 tisoč evrov, gre torej za dobrih 42 tisoč evrov razlike. Uprava podjetja Elektro Ljubljana mora pridobiti soglasje nadzornega sveta, in sicer v primerih, ko gre za nakup, prodajo ali drugo odsvojitev, menjavo ali obremenitev nepremičnin in kapitalskih naložb nad bruto vrednostjo 50 tisoč evrov. Ribič naj dovoljenja nadzornega sveta ne bi pridobil, zaradi česar mu je očitana zloraba položaja ter prekoračitev pooblastil.

Martini Pohar je očitana pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, saj je pripravila pogodbi, in sicer fiktivno pogodbo o najemu ter kupoprodajno pogodbo.

Andrej Ribič je nekdanji prvi mož Elektra Ljubljane ter predsednik nadzornega sveta GEN-EL. Nadzorni svet ga je razrešil novembra 2021, saj naj bi Ribič in Robert Golob brez vednosti GEN energije kot največje družbenice GEN-I ali nadzornikov Elektra Ljubljane, pa tudi SDH in ministrstva za infrastrukturo, sprožila postopke za prodajo deležev v skupni družbi GEN- EL.

Vir:  siol.net

M. D.