Golobova predsedniška kandidatka z udbovskim dosjejem

Marta Kos, izbranka Roberta Goloba za predsedniško kandidatko odstopila. (vir: arhiv)

Začetek aktivnosti za predsedniške volitve so pred vrati, za nekatere že znane kandidate pa se odpirajo nove afere.

 

Za Marto Kos, podpredsednico Gibanja Svoboda in izbranko Roberta Goloba na tokratnih predsedniških volitvah, je že znano, da jo bremenijo očitki, da je sodelovala s tajno politično policijo bivšega režima, to je Udbo ali Službo državne varnosti.

Kosova sicer navaja, da naj bi šlo za neverodostojne informacije, vendar pa so bili podatki v Centralnem registru podatkov Udba.net pred sodiščem v enem izmed drugih primerov že potrjeni kot verodostojni in so tudi del uradnega Arhiva RS..

Marta Kos je v zbirki podatkov Udba.net označena z zap. št. 452234, dosje: reg. vir. 14000-05448) pa pomeni, da je bila registriran vir, ki jo je imel na zvezi udbaš oziroma pripadnik SDV.

Iz njenega dosjeja na Udbi.net je sicer razvidno, da naj bi jo za konfidentko Udbe rekrutirali že v času študija novinarstva na ljubljanski FDV.

Portal pozareport.si pa danes navaja, da naj bi Marta Kos imela v Nemčiji, kjer je delala na radijski postaji Deutsche Welle, podobno operativno nalogo, kot jo je imel Mitja Meršol (urednik Dela ter kasneje poslanec Jankovićeve Pozitivne Slovenije v Londonu, kot novinar slovenske redakcije BBC-ja). Da vohuni za slovensko in jugoslovansko skupnostjo v Londonu, Kosova pa v Kölnu oziroma Nemčiji.

Po najnovejših informacijah iz policijskih virov pa naj bi Kosovo imel na zvezi uslužbenec (inšpektor) SDV Stojan Celin, ki naj bi ga tudi sicer na Koroškem poznali kot znanega udbovca. Kosova mu naj bi mu informacije iz Nemčije pošiljala po pošti, prek svoje znanke oziroma prijateljice, soplavalka

Na Udba.net tudi oba njena brata

Kot sodelavca Udbe (SDV) sta v Udba.net navedena tudi oba brata Marte Kos, koroški odvetnik Miran Kos in bistveno bolj znani Drago Kos:

– Kos Miran, zap. št. 452310, dosje reg. vir 14000-06195

– Kos Drago zap. št. 451473, uslužbenec RSNZ

(vir: Twitter)

Vir: pozareport.si

M. D.