Golobov zakon o dolgotrajni oskrbi bo državljane udaril po denarnicah

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: Zajem zaslona)

Državni zbor oziroma koalicija Gibanje Svoboda, SD in Levica je danes z 52 glasovi za in 10 proti podprla novelo zakona o dolgotrajni oskrbi. Državni svet je namreč včeraj sprejel odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi, zato je danes za novelo zakona moralo glasovati vsaj 46 poslancev.

Novela zakona med drugim prinaša novi davek: za zaposlene, delodajalce in upokojence po en odstotek od osnove, za samozaposlene in kmete pa po dva odstotka.

Poslanka Anja Bah Žibert je v današnji razpravi ponovno poudarila, da bo Golobov zakon o dolgotrajni oskrbi državljane udaril po denarnicah, medtem ko je Janšev zakon predvideval financiranje brez obveznega prispevka državljanov. Opozorila je tudi na upokojence, ki že tako nimajo ustrezne uskladitve pokojnin, sedaj bodo plačevali še ta davek.

Ponovno je spomnila, da so bili finančni viri za dolgotrajno oskrbo v zdaj že prejšnjem (Janševem) zakonu opredeljeni, sistemsko in ostali viri iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, tudi proračuna. Iz evropskih sredstev bi dobili 1,5 milijarde evrov. Nato je vlada Roberta Goloba ta znesek preusmerila za migrante.

Spomnimo. Po Zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet v času vlade Janeza Janše, bi že od 1. 1. 2023 vsi oskrbovanci domov za starejše plačevali le še namestitev, oskrbe pa ne več. Golobova vlada je izvajanje zakona preložila na leto 2025. S tem so in bodo oškodovani vsi oskrbovanci domov za starejše in oskrbovanci socialno-varstvenih zadovov. Oškodovani so in bodo tudi svojci, ki se danes bojijo, če bodo zmožni plačevati tako visoke stroške. Oškodovanih je okoli 80 tisoč starejših občanov.

Za ogled videa kliknite na fotografijo:

M. D.