Goloba v Krškem pričakali protestniki

Vlada in ministri se tri dni pred evropskimi volitvami mudijo v Posavju. Predsednik vlade Robert Golob je med drugim v Vrbini pri Krškem položil temeljni kamen za gradnjo odlagališča za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke, kjer pa so ga pričakali protestniki.

Med 20 in 30 protestnikov je Golobu sporočilo, da ne želijo, da se odlagališče gradi tako blizu njihovih domov. Sporočili so mu tudi, naj Hrvaška prevzame polovico svojih jedrskih odpadkov, kot tudi, da elita ignorira ljudstvo.

Slovesnost s položitvijo temeljnega kamna je sicer potekala v ograjenem prostoru pod šotorom, kamor protestnikov niso izpustili. Nato je sledila tudi bogata pojedina za nekaj deset izbrancev.

Po besedah direktorja ARAO Sandija Virška so sicer priprave na začetek fizične gradnje samega odlagališča potekale več let, sama gradnja pa bo stekla enkrat do jeseni. Načrtujejo, da bo poskusno obratovanje steklo v letu 2027. Po njegovih besedah gre sicer za zahteven projekt, v katerega je bilo do zdaj vloženega veliko truda in energije.

A. V.