Goloba lahko še naprej boli glava; takole bi bila trenutno videti sestava državnega zbora

(Vir: arhiv)

Podpora Gibanju Svoboda in tudi premierju Robertu Golobu še naprej pada, kaže raziskava Vox populi, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia. Največja vladna stranka je v primerjavi z oktobrom izgubila kar petino volilne podpore. Golob je na lestvici politikov zdrsnil za osem mest.

 

Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ anketirancev volilo SDS, in sicer 22,4 odstotka (oktobra 21,9 odstotka). Za Gibanje svoboda bi glasovalo 16,3 odstotka vprašanih (oktobra 20,3 odstotka). SD bi prejela 7,9 odstotka (oktobra sedem odstotkov), NSi 6,4 odstotka (oktobra 7,7 odstotka) in Levica 5,1 odstotka (oktobra 4,9 odstotka).

Ob upoštevanju mnenja opredeljenih volivcev bi največ, 34 mandatov pripadlo SDS (zdaj jih ima 27), 25 mandatov bi dobili poslanci GS (zdaj 41), 12 poslancev bi imeli Socialni demokrati (zdaj 7), 9 NSi (zdaj 8) in 8 Levica (zdaj 5).

Na lestvici priljubljenosti slovenskih politikov predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je tako na drugo mesto izrinila poslanca SDS Anžeta Logarja.

V tokratni anketi so preverili tudi, kdo od dosedanjih desetih premierjev je po mnenju vprašanih najbolje opravljal svoje delo. 47,1 odstotka vprašanih je izbralo Janeza Drnovška, za Janeza Janšo se je odločilo 22 odstotkov vprašanih, sledijo Borut Pahor (10,6 odstotka), Lojze Peterle (4,6 odstotka) in Robert Golob (3,7 odstotka).

A. V.