Golob za zasebna letala samo avgusta zapravil več kot Janša v dveh letih in pol

Letalo Cesna, povsem po "okusu" Roberta Goloba (vir: Flycom Aviation, spletna stran)

Avgusta je premier Robert Golob za polete z zasebnimi reaktivci, ki jih država najema pri podjetju Janez let, porabil 39.300 evrov. Še 34.500 evrov pa so plačali podjetju Flycom. V enem samem mesecu je Golob za najeme reaktivcev pri podjetju Janez Let tako porabil več kot Janez Janšav celotnem času, kar je vodil prejšnjo vlado, ko je država tudi predsedovala EU, poroča Spletni časopis.

 

Pri Flycom Janšev kabinet zadnja leta letal sploh ni najemal. V letu 2020 je Janšev kabinet za najem letal podjetju Janez Let plačal 15.200 evrov, leta 2021 14.000 evrov, marca lani pa še 9500 evrov. Po menjavi oblasti je strošek najema letal kabineta Roberta Goloba krepko poskočil že lani: na 41.700 evrov. Letos so pa stroški, predvsem avgusta, šli še bolj bliskovito navzgor. Veliko bolj kot inflacija. Skupaj je avgusta kabinet Roberta Goloba po aplikaciji Erar dvema podjetjema za najem letal plačal 73.800 evrov, je poročal portal.

Letalo Golob najema, ker, kot pojasnjujejo v njegovem kabinetu, je Falcon pogosto pokvarjen, rednih letalskih linij iz Ljubljane naj bi bilo malo, pred njim pa imata prednost pri uporabi Falcona tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Nekateri podatki sicer nakazujejo, da bi lahko Golob letalo najemal za zasebne lete. Za podatke o tem, za katere relacije in katera potovanja je najel letala, smo zaprosili Urad vlade RS za komuniciranje. Objavili jih bomo, ko jih prejmemo.

A. V.