Golob si pripravlja teren, ko bo moral zapustiti premiersko mesto

Medtem ko se javnost ukvarja z odstopljenim ministrom za zdravje, se na področju energetike dogajajo tektonski premiki, s katerimi si premier Robert Golob tlakuje teren za čas, ko bo moral zapustiti mesto predsednika vlade. V zakulisju namreč nastaja nov energetski veletrgovec, kjer naj bi bilo v prihodnosti mesto vodje rezervirano prav za Goloba.

 

Vladna koalicija je namreč pretekli teden potihoma skozi parlament spravila zakon, ki poenostavlja umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn v prostor. Te naj bi bile po novem mogoče tudi tam, kjer v preteklosti njihova postavitev ni bila mogoča pod nobenim pogojem. Zakon bo po oceni Zveza društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri – Moja Mura uzakonil prevlade interesov energetike nad praktično vsemi ostalimi javnimi interesi in s tem široko odpira vrata nekontroliranemu umeščanju energetske infrastrukture v naravno okolje, opozarjajo v odprtem pismu.

S tem se po oceni poznavalcev tudi odpira vrata za megalomanske dobičke podjetij, ki ponujajo izgradnjo sončnih elektrarn na ključ, kot največji ponudnik takih elektrarn pa se na svoji spletni strani predstavlja Gen-I, nekdanje podjetje, ki ga je vodil Golob. Tega naj bi nameraval Golob zdaj še okrepiti. Po zadnjih informacijah namreč Golob in njegova poročna priča Tomaž Štokelj, sicer generalni direktor državnega HSE, načrtujeta pripojitev trgovalnega dela HSE k družbi Gen-I.

Golob naj bi si tako s pozicije politične moči ustvarjal zlato padalo za obdobje po umiku iz politike. V kolikor se bo slednje izkazalo za resnično, bomo lahko govorili o tem, da je svojo funkcijo v politiki zlorabil za zasebne poslovne interese, kar pa bi moralo zanimati predvsem Komisijo za preprečevanje korupcije.

A. V.