Golob se je zaradi pritiskov na Bobnarjevo znašel v predkazenskem postopku

Robert Golob (vir: X)

Specializirano državno tožilstvo zoper predsednika vlade Roberta Goloba vodi predkazenski postopek zaradi domnevnih pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve , je razvidno iz sporočila, ki ga je javnosti poslala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

 

KPK je namreč danes javnost obvestila, da je morala postopek preiskave, ki jo zaradi pritiskov na policijo vodi zoper Goloba, začasno prekiniti, saj Golobu v tem trenutku v okviru lastnega postopka ne more zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic.

Vpogled v spis se lahko preiskovancu namreč omeji ali odreče, če KPK na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega ali nadzornega postopka. Zato je KPK za mnenje zaprosila Specializirano državno tožilstvo, ki je sporočilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz spisa obravnavani osebi škodovalo interesom predkazenskega postopka. Na podlagi pridobljenega mnenja in vnovičnega celovitega pregleda dokumentacije, na kateri temelji uvedba preiskave, je zato KPK sprejela sklep o začasni prekinitvi postopka.

“Komisija se zaveda, da so pričakovanja javnosti in politike do njenega dela visoka. A čeprav je Komisija neodvisen organ, mora pri vodenju svojih postopkov upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj, za preiskovanje katerih pa KPK ni pristojna. Zato imajo ti postopki prednost pred postopki KPK,” so zapisali.

Iz zapisanega je torej razvidno, da Goloba zaradi pritiskov v okviru predkazenskega postopka preiskujeta tudi policija in tožilstvo.

Na KPK so navedli še, da bodo s postopkom nadaljevali takoj, ko bo mogoče, v tem času pa z namenom čim hitrejšega zaključka postopka po prenehanju razlogov za začasno prekinitev izvaja nujna procesna dejanja.

A. V.