Golob predsednico državnega zbora pozval k odstopu

Urška Klakočar Zupančič in Robert Golob v državnem zboru ob Golobovi izvolitvi za predsednika vlade. (vir: arhiv)

Predsednik stranke Gibanje Svoboda in predsednik vlade Robert Golob je Urško Klakočar Zupančič, poslanko in predsednico državnega zbora, hkrati pa tudi podpredsednico stranke, pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora, poročajo mediji.

Razlog je, da se je pri glasovanju o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko, vzdržala.

Golob je nekdanjo veliko zaveznico Urško Klakočar Zupančič k odstopu pozval prejšnji četrtek, na redni seji poslanske skupine. Po navedbah portala N1 so poslanci, 41 jih je, imeli “dolgo in grozno razpravo” o aktualnem dogajanju. Klakočar Zupančičeva naj bi ob Golobovem pozivu k odstopu nato odvrnila, da bo svojo odločitev še sporočila. Poslanska skupina Gibanje Svoboda se bo predvidoma sestala tudi danes, po navedbah N1 pa Klakočar Zupančičeva ne namerava odstopiti z mesta predsednice državnega zbora.

Seja državnega zbora, kjer so odločali o razrešitvi Irene Šinko je bila 13. oktobra. Še pred glasovanjem pa je bilo s posnetka razvidno, da je Klakočar Zupančičeva pristopila k poslanki Mojci Pašek Šetinc, ki sedi v zadnji vrsti. Po nekaj besedah se je slednja dvignila, odšli sta iz vidnega polja kamere v dvorani. Po vrnitvi je Klakočar Zupančičeva obrazložila svoj glas in dejala, da o razrešitvi ne bo glasovala. Tik pred odločanjem se je k obrazložitvi glasu prijavila še Pašek Šetinčeva. Povedala je, da bo glasovala za razrešitev Šinkove, ker meni, da je premierju treba zaupati pri izbiri in odločitvah o njegovih sodelavcih.

To je Klakočar Zupančičeva povedala ob glasovanju o razrešitvi Irene Šinko

“Jaz se težko izrekam o tem, kakšen je odnos med premierjem in ministrico za kmetijstvo. Ni me zraven, ne vem tega. Vem samo eno, ministrica za kmetijstvo je, vsaj kar se tiče kabineta predsednice Državnega zbora sodelovala odlično. Ministrica za kmetijstvo je bila prisotna ves čas na posvetu za boljšo prihodnost živali, edina od ministrov, ki je bila prisotna ves čas. Tako da, spoštovana ministrica, jaz vas spoštujem, jaz vam želim vse dobro … Tako da, jaz danes o vaši razrešitvi ne bom glasovala.”

Razrešitev Šinkove je predlagal Golob, ker sama ni želela podati odstopne izjave. Iz razprave je bilo možno razbrati tudi pomembnejše razloge za domnevno izgubo zaupanja Goloba do Šinkove. To so bile nutrije, spremembe zakona o živalih in pa nezadovoljstvo z izbiro direktorice urada za varno hrano. Šinkova namreč ni potrdila izbire Golobove punce, ki jo je Golob tudi osebno poklical, če bi sprejela to mesto.

Šinkova pravih razlogov na razrešitev ni povedala, ob razpravah poslancev pa je kamera zaznala njeno strinjanje s tovrstno razpravo.

Precej očitno je, da tako za nutrijami, povezano z njihovim odlovom, kot spremembami zakona o živalih in še čim, stoji Golobova punca.

M. D.