Goljufi iz Dolenjske in Posavja s turističnimi boni v žep nezakonito pobasali 281.300 evrov

Fotografija je simbolična.

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Novo mesto  so na krško in novomeško državno tožilstvo ovadili osem oseb in eno podjetje, osumljene goljufanja s turističnimi boni. Več kaznivih dejanj naj bi zagrešili tako, da so lažno prikazovali nastanitve gostov. Skupaj so v žep pobasali 281.300 evrov.

 

Na Okrožno državno tožilstvo v Krškem so policisti kazensko ovadili 38- in 42-letnika. Utemeljeno ju sumijo kaznivega dejanja preslepitve v sostorilstvu ter ponareditve poslovnih listin v škodo Fursa oziroma državnega proračuna.

Kot so ugotovili, je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost na območju Posavja. Pri tem je kot goste v nastanitvenem objektu lažno prijavil več kot 2000 oseb, izdelal lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med leti 2020 in 2022 od Fursa na tej podlagi zahteval in dobil za več kot 274.000 evrov subvencij iz naslova turističnih bonov.

Pri tem naj bi mu pomagal 42-letnik, ki je v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od njihovih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti. Podatke je nato posredoval 38-letniku, da je lahko z njimi pridobival sredstva od države. V nekaterih primerih je bilo tudi ugotovljeno, da je 38-letnik imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini.

Na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu pa so policisti podali kazensko ovadbo zoper šest fizičnih oseb ter eno pravno osebo, ki jih utemeljeno sumijo storitve istovrstnih kaznivih dejanj.

Med preiskavo so ugotovili, da je osumljenec z območja PU Novo mesto preko družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od njihovih imetnikov pridobil potrebne podatke za unovčitev bonov. Z ostalimi ovadenimi, med njimi so bili tudi nosilci nastanitvenih dejavnosti, so si v letu 2022 tako pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato lažno prikazovali izvedbo storitev. Na ta način so od Fursa neupravičeno pridobili več kot 7300 evrov.

Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila sta predpisana denarna kazen ali zapor do treh let, za kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pa kazen zapora do štirih let in denarna kazen.

A. V.